30 May 2008

Πανεπιστημιακό άσυλο

Απόσπασμα από συνέντευξης με τον καθηγ. Δημήτρη Τσάτσο, συνταγματολόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ένα πρώτο σχόλιο για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Η κοινωνία μας έχει εθιστεί στο ανώμαλο. Αποδεχόμαστε την παρακμή και τα παρακμιακά φαινόμενα. Σαν να συζητάμε για κάτι, επιτέλους, σοβαρό που μας προβληματίζει. Τι θα πει «κατάληψη»; Κατάληψη από μέρους των φοιτητών σημαίνει παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας, του διδάσκειν και του διδάσκεσθαι, απλά έναντι κρατικών παρεμβάσεων αλλά έναντι πάσης παρεμβάσεως»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δηλαδή οι φοιτητές αυτοί παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο;»


Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Βεβαίως, το παραβιάζουν διότι όταν το θεσπίσαμε εμείς το ’74, το θεσπίσαμε έναντι πάσης παρέμβασης στην ακαδημαϊκή διδασκαλία. Τότε, βέβαια, τα απομεινάρια της χούντας, μας ευαισθητοποίησαν και μας οδήγησαν στην ανάγκη να το θεσπίσουμε έχοντας στον νου μας τότε, τους κινδύνους από τα απομεινάρια της χούντας στα σώματα ασφαλείας. Ωστόσο, σή
μερα πλέον, παραβιάζεται κατά κύριο λόγο από τις εισερχόμενες μειοψηφίες φοιτητών- αφήνω το θέμα των καταστροφών και των κανιβαλισμών, είναι ξεχωριστό θέμα οικονομικό, του φορολογούμενου πολίτη, της δημόσιας περιουσίας-. Από την ώρα που παρεμβαίνουν φοιτητικές ομάδες, και μάλιστα μειοψηφικές- όχι ότι θα άλλαζα την γνώμη μου εάν ήταν πλειοψηφικές-, ένας παράγοντας πανεπιστημιακός και διακόπτει την λειτουργία του πανεπιστημίου»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα η κατάληψη ή είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα που έχει παρεξηγηθεί και καταστρατηγείται;»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Η κατάληψη δεν αποτελεί δικαίωμα κανενός, ούτε των φοιτητών, ούτε των καθηγητών, ούτε των πρυτάνεων…»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ήταν ένα μέσο «παραδοσιακό» διεκδίκησης κάποιων θεμάτων»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Βεβαίως, όταν είχαμε δικτατορία. Μετά, όμως, γίνεται πλέον η κατάχρηση αγωνιστικών μεθόδων που πράγματι καθαγιάστηκαν των εποχή που οι αγώνες είχαν μέσα τους και το στοιχείο του κινδύνου. Τώρα, αγωνιζόμαστε εκ του ασφαλούς. Οι σημερινοί ήρωες του φοιτητικού αγώνα είναι ήρωες εκ του ασφαλούς. Τότε, ήταν ήρωες που οδηγούντο μετά εις τα κρατητήρια»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ως ένα βαθμό μπορεί να έχετε δίκιο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα του άλλου να πιστεύει σε μια καλύτερη δημοκρατία»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Εγώ επιμένω. Η κατάληψη όχι μόνο των πρυτανικών αρχών αλλά εκείνη μέσα στο μάθημα, η ματαίωση του μαθήματός μου αποτελεί παραβίαση της ακαδημαϊκής μου διδασκαλίας και του δικαιώματος των φοιτητών που θέλουν να κάνουν μάθημα και που συγκεκομμένως αποτελεί παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Όποιος και να το κάνει»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ίσως, αν είχαν υιοθετηθεί οι δικές σας λογικές, δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να συμβεί ο γαλλικός Μάης…»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Ήταν όμως ένα γενικότερο ξεσήκωμα, ήταν ένα θέμα αμφισβήτησης του συστήματος. Αλλά εδώ, πλέον, έχει μεταβληθεί σε μια μόνιμη κατάσταση της πανεπιστημιακής ζωής. Έχουμε κάθε χρόνο καταλήψεις, καταστροφές, έξω και μέσα από τα πανεπιστήμια. Οι αγώνες δεν είναι μόνιμη κατάσταση που επιτρέπει την ματαίωση της λειτουργίας του πανεπιστημίου»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Και δεν είναι άλλοθι για τον οποιοδήποτε»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Δεν πρέπει να αναφερόμαστε στον καιρό της Δικτατορίας. Είναι ντροπή για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Εκείνη την εποχή οι αγώνες ήταν επώδυνοι και ενείχαν κίνδυνοι. Σήμερα, είναι παλληκαρισμός εκ του ασφαλούς»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Η ένταση αυτή έχει υποκινητή, καθοδηγείται κομματικά;»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Μόνο εικασίες μπορώ να εκφράσω και δεν θα το ήθελα. Πάντως, να πω μια κρίση. Οι πολιτικές δυνάμεις που τυχόν, γιατί δεν το ξέρω, ενισχύουν τέτοιου είδους ενέργειες και ατμόσφαιρα, συμβάλλουν στην πλήρη κατάλυση των πανεπιστημίων και την περαιτέρω, την ολοκληρωμένη καταστροφή της ανώτατης παιδείας»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Έχετε μεγάλη εμπειρία στον χώρο των πανεπιστημίων. Βλέπετε εκτόνωση της κρίσης; Βλέπετε κάποια λύση; Φαντάζομαι πως έχουν δίκιο οι πρυτάνεις που υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν εκλογές με τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Συμφωνώ, απολύτως. Γι’ αυτό οδηγούν οι ομάδες αυτές, υποκινούμενες ή μη δεν το γνωρίζω, σε αδιέξοδο»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν υιοθετείτε την λύση αστυνομικών μέτρων»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Δεν υιοθετώ των λύση αστυνομικών μέτρων. Υιοθετώ, όμως, την λύση της κοινωνικής καταδίκης αυτών των μεθόδων και μιας κοινωνικής γνώμης που θα αρθρώσει λόγο και θα πει ότι δεν ανέχεται, πλέον, την κατάρρευση των ελληνικών πανεπιστημίων σήμερα από μειοψηφίες φοιτητών, που δεν θα τις δεχόμουν ούτε από τις πλειοψηφίες φοιτητών…»

No comments: