23 May 2008

Επεισόδια και αρπαγή κάλπης σε Αθήνα, Πειραιά και Κρήτη

(Νότα Τρίγκα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 23/5/2008)

Χθες ενώ η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρων ξεκίνησε κανονικά, ομάδες φοιτητών διέκοψαν τη διαδικασία πετώντας τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια. Χαοτική είναι η κατάσταση σε πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Χθες συνεχίστηκαν τα επεισόδια και φοιτητές-μέλη παρατάξεων που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά άρπαξαν κάλπες από τις αίθουσες των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά όπου γίνονταν εκλογές για την ανάδειξη προέδρων, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου είχε προγραμματιστεί η ανάδειξη νέου κοσμήτορα.

Σήμερα στις κινητοποιήσεις των φοιτητών κυριαρχεί το θέμα της καθολικής ή όχι συμμετοχής τους στην ανάδειξη νέων διοικήσεων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Ωστόσο άλλες πτυχές του νέου νόμου-πλαισίου αναμένεται να αποτελέσουν νέα σημεία τριβής τους επόμενους μήνες, όπως για παράδειγμα ο εσωτερικός κανονισμός και οι τετραετείς προγραμματισμοί που στην τελική φάση τους συνδέονται με τη χρηματοδότηση και την αξιολόγηση των ιδρυμάτων. Σε κάθε περίπτωση οι πρυτανικές και προεδρικές εκλογές δεν αποτελούν το πρώτο μέτρο εφαρμογής του νέου νόμου. Ηδη σε όλα σχεδόν τα ιδρύματα ο νόμος εφαρμόζεται στις διαδικασίες εξέλιξης των μελών ΔΕΠ (π.χ. ΕΜΠ, Καποδιστριακό κ.λπ.), όπως και στις εκλογές των προέδρων τμημάτων (π.χ. Πανεπιστήμιο Κρήτης). Επίσης οι προκηρύξεις για τις νέες θέσεις στα ιδρύματα δεν εγκρίνονται πλέον από το υπουργείο Παιδείας αλλά στέλνονται από τα ίδια τα ιδρύματα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ακόμη πολλά πανεπιστήμια, όπως το Πειραιώς, το Δημοκρίτειο κ.ά., έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες καταγραφής των αιωνίων φοιτητών.

Χθες στα επεισόδια που σημειώθηκαν στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά πρωτοστάτησαν φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς οι οποίοι εισέβαλαν στις αίθουσες όπου διεξαγόταν ψηφοφορία και αφού διαπληκτίστηκαν με άλλους σπουδαστές άρπαξαν τις μισές περίπου κάλπες και έσκισαν ψηφοδέλτια. Οι εκλογές και στα δύο ιδρύματα θα επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. «Για μεθοδευμένο σχέδιο» έκανε λόγο η Κομμουνιστική Νεολαία (ΚΝΕ) με ανακοίνωσή της λίγο πριν από τα επεισόδια στα δύο ΤΕΙ, ενώ η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η ΠΚΣ, διοργανώνει σήμερα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. Ειδικότερα η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Μετά τα γεγονότα στο ΤΕΙ Κρήτης, τους τυχοδιωκτισμούς των Ενιαίων Ανεξάρτητων Αριστερών Κινήσεων με τις πλάτες της Αριστερής Ενότητας, επιδιώκεται να στηθεί για άλλη μια φορά το ίδιο σκηνικό, αυτή τη φορά στα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά».


Χθες, παράλληλα με τα επεισόδια στα δύο κεντρικά ΤΕΙ της πρωτεύουσας, φοιτητές της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας για να ματαιώσουν συνέλευση των καθηγητών για την εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού.

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη φοιτητές προχωρούσαν σε δίωρη συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καταδικάζοντας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του ιδρύματος με το οποίο κοινοποιείται σε συγκεκριμένες σχολές η δυνατότητα πρακτικής άσκησης φοιτητών στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Οι φοιτητές ζήτησαν την άμεση απόσυρση του εγγράφου και αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε κατάληψη στο Φυσικό Τμήμα, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, στο Μουσικό και Χημικό. Ηδη υπό κατάληψη βρίσκονται η Αρχιτεκτονική και το Φιλολογικό, ενώ σε όλη τη χώρα οι κατειλημμένες σχολές φθάνουν τις 40.

Στο ίδιο Πανεπιστήμιο, στην Παιδαγωγική Σχολή δεν έγιναν χθες εκλογές για ανάδειξη νέου κοσμήτορα καθώς κανένας υποψήφιος δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην αναβολή της διαδικασίας. Σύμφωνα με τον κοσμήτορα κ. Σωφρ. Χατζησαββίδη, στην περίπτωση απουσίας υποψηφίων και αναβολής των εκλογών ο νόμος ορίζει την τοποθέτηση κοσμήτορα από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Αντίθετα στο ΤΕΙ Κρήτης, όπου είχε αναβληθεί η διαδικασία για την εκλογή προέδρου λόγω αρπαγής της κάλπης από φοιτητές, η διαδικασία ολοκληρώθηκε τελικά και εξελέγη νέος πρόεδρος ο κ. Ευάγγ. Καπετανάκης.

Εν τω μεταξύ ο συνταγματολόγος κ. Δημ. Τσάτσος, μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ότι «κατάληψη εκ μέρους των φοιτητών σημαίνει παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου» και ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο δεν προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας, του διδάσκειν και του διδάσκεσθαι, απλά έναντι κρατικών παρεμβάσεων αλλά έναντι πάσης παρεμβάσεως...»

No comments: