08 May 2008

Στυλιανίδης: «Καμία αλλαγή αρκετή για την Παιδεία»

Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του Προέδρου του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Ρίτσαρντ Λέβιν, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στην Ελλάδα.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε χαρακτηριστικά: «Ένα εκπαιδευτικό σύστημα και ένα πανεπιστήμιο, για να είναι πλήρες δεν αρκεί να αποσκοπεί μόνο στη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, αλλά στην παροχή ολοκληρωμένης παιδείας. Δηλαδή στη μεταλαμπάδευση ενός κώδικα αρχών και αξιών που αποτελούν το σκληρό πυρήνα του πολιτισμού μας και συμβάλλουν στο να παράγονται όχι μόνο ικανοί πολίτες, αλλά καλοί καγαθοί πολίτες, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο, για την πατρίδα τους, για την ανθρωπότητα. Αυτή είναι η βάση της φιλοσοφίας μας και σε αυτήν εδράζεται η οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια που εκδηλώθηκε ή εκδηλώνεται στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στο άρθρο 16 ο υπουργός είπε: «Όσες μεταβολές και αν γίνουν στο υφιστάμενο σύστημα δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουν την προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου. Χρειάζεται ένα σοκ και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και να μπορεί στην Ελλάδα να λειτουργήσει ελεύθερα και το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης σχετικά: «Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η σημαντικότερή μας ευκαιρία, με πολιτική συνεργασία και ευρεία κοινωνική συναίνεση να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Όποιες πανεπιστημιακές ηγεσίες προτιμήσουν τη σιωπή φοβούμενες αντιδράσεις, υπονομεύουν το ρόλο και την προοπτική των ιδρυμάτων τους. Όποιες πολιτικές ηγεσίες επιδεικνύοντας ατολμία δραπετεύουν από την αναθεωρητική διαδικασία υποτάσσοντας το εθνικό συμφέρον στην εσωκομματική τους ισορροπία, αναλαμβάνουν βαριά ευθύνη ενώπιον της γενιάς που έρχεται».

(Καθημερινή, 08-05-08 )

No comments: