02 April 2007

Καταστατικό

Απόφαση: 2177/2008 Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

«Σύλλογος Τακτικών Εκπαιδευτικών Τ.Ε.Ι. Αθήνας»

1. Τίτλος-Έδρα: Ιδρύεται σύλλογος μη κερδοσκοπικός με την επωνυμία «Σύλλογος Τακτικών Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Αθήνας», σύντμηση «ΣΤαΕ ΤΕΙ Αθήνας», με έδρα την Αθήνα, c/o ΤΕΙ Αθήνας, Αγ. Σπυρίδωνος 28, 12243-Αιγάλεω.

2. Όργανα διοίκησης: Σκοποί: Σκοποί του Συλλόγου είναι:

2.1. Η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των μελών του ενώπιον της Διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας, των Σχολών και των Τμημάτων του, των Αρχών της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμικών οργάνων και φορέων,

2.2. Η υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της ανεμπόδιστης διακίνησης ιδεών και απόψεων από κάθε προσπάθεια αναστολής ή περιορισμό και η στήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων και κανόνων ακαδημαϊκής δεοντολογίας, με στόχο την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών και διαδικασιών, στα πλαίσια των νόμων της δημοκρατικής πολιτείας.

2.3. Η προώθηση των επιστημονικών, καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών ενδιαφερόντων των μελών του και η υποστήριξη της σύνδεσης των ΤΕΙ με τον κοινωνικό τους περίγυρο.

2.4. Η ενεργή συμμετοχή μελών του σε όργανα και επιτροπές της πολιτείας που αποβλέπουν στην καλύτερη οργάνωση και διοίκηση του κράτους, ιδιαίτερα δε της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

2.5. Η προβολή και ανάδειξη με κάθε πρόσφορο τρόπο των ΤΕΙ και του έργου τους και η προώθηση κάθε πρωτοβουλίας και ενέργειας που θα αποβλέπει στην αναβάθμισή τους και στη βελτίωση του προσφερόμενου από αυτά εκπαιδευτικού έργου.

2.6. Η υποστήριξη της παραγωγής τυπογραφικών και ηλεκτρονικών εκδόσεων και η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, επιστημονικών εκδηλώσεων και επισκέψεων, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τόσο για τη διάδοση των επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων και καινοτομιών, όσο και για τη σύσφιξη των σχέσεων και την ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του.

2.7. Η συνεργασία με άλλους συγγενείς συλλόγους ή φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού για την υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων.

3. Όργανα διοίκησης: Όργανα Διοίκησης του Συλλόγου είναι α) η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) των μελών και β) το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)

3.1. Γενική συνέλευση (Γ.Σ.): Οι Γ.Σ. διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Η Γ.Σ. συνέρχεται τακτικώς κατ' έτος και εκτάκτως όποτε αποφασιστεί από το Δ.Σ. ή ζητηθεί από το ένα πέμπτο (1/5) των τακτικών μελών. Στην απόφαση του Δ.Σ. ή στην αίτηση των μελών, πρέπει να αναγράφονται τα προς συζήτηση θέματα. Στις πιο πάνω περιπτώσεις ο Πρόεδρος συγκαλεί τη Γ.Σ. εντός δεκαπέντε (15) ημερών.

3.1.1 Στην πρόσκληση, η οποία αναρτάται στους πίνακες ανακοινώσεως του Συλλόγου στο ΤΕΙ Αθήνας, τοποθετείται στον ιστότοπο του Συλλόγου στο διαδίκτυο και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στα μέλη, πρέπει να αναφέρονται απαραίτητα ο χρόνος και ο τόπος, στον οποίο θα συνέλθει η Γ.Σ., καθώς επίσης η ημερήσια διάταξη.

3.1.2. Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίσταται το ήμισυ (½) των τακτικών και πάρεδρων μελών του Συλλόγου. Αν δεν υπάρξει απαρτία κατά την πρώτη συνεδρίαση, συγκαλείται δεύτερη εντός οκτώ (8) ημερών με τις ίδιες διαδικασίες, η οποία βρίσκεται σε απαρτία με όσα μέλη κι αν προσέλθουν. Είναι δυνατόν να ανακοινωθεί με την πρώτη πρόσκληση η πιθανή σύγκλιση και της δεύτερης συνεδρίασης. Δικαίωμα λόγου έχουν όλα τα μέλη.

3.1.3. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Γ.Σ. κατ' απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων τακτικών και πάρεδρων μελών. Το Δ.Σ. μπορεί να αναπέμψει οποιαδήποτε απόφαση της Γ.Σ., στην ίδια ή σε επόμενη συνεδρίαση, οπότε ψηφίζουν μόνο τα τακτικά μέλη του Συλλόγου. Αν δεν υπερψηφιστεί μια αναπεμφθείσα απόφαση, θεωρείται ως μηδέποτε ληφθείσα.

3.1.4. Η Γ.Σ. αποτελεί το ανώτερο και κυρίαρχο όργανο του Συλλόγου και μπορεί να αποφασίζει για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης. Τα μέλη του Συλλόγου μετέχουν στις Γ.Σ. είτε αυτοπροσώπως είτε, εφόσον είναι τακτικά, μέσω εξουσιοδοτημένου τακτικού μέλους του Συλλόγου. Κάθε τακτικό μέλος δικαιούται να εκπροσωπήσει μέχρι δύο (2) ακόμα τακτικά μέλη.

3.2. Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.): Ο Σύλλογος διοικείται από πενταμελές Δ.Σ. που αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γραμματέα, τον Ταμία και ένα Σύμβουλο.

3.2.1 Τα μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται από την τακτική Γ.Σ. με καθολική μυστική ψηφοφορία των τακτικών μελών. Η διάρκεια της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται διετής.

3.2.2. Εντός πέντε ημερών από της εκλογής του συνέρχεται το νέο Δ.Σ. και εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γραμματέα και τον Ταμία. Το Δ.Σ. συγκαλείται από τον Πρόεδρο και σε περίπτωση αδυναμίας του από τον Αντιπρόεδρο ή αν ζητήσουν τη σύγκλησή του τουλάχιστον τρία μέλη του.

3.2.3. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία αν είναι παρόντα τουλάχιστο τρία (3) μέλη, οπότε απαιτείται ομοφωνία για λήψη αποφάσεων. Διαφορετικά το Δ.Σ. αποφασίζει με πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερτερεί η ψήφος του Προέδρου.

3.2.4. Μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει επί τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις αδικαιολόγητα, μπορεί να χάσει το αξίωμά του με απόφαση του Δ.Σ., η οποία επικυρώνεται από την επόμενη Γ.Σ. των μελών. Με την καθ' οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση ενός μέλους του Δ.Σ., συμπληρώνεται η σύνθεσή του από τους επιλαχόντες των πιο πρόσφατων αρχαιρεσιών. Αν δεν υπάρχουν επιλαχόντες, το Δ.Σ. συγκαλεί το συντομότερο τη Γ.Σ. των μελών με σκοπό τη συμπλήρωση των κενών θέσεων των συμβούλων.

2.2.5 Το Δ.Σ. αποφασίζει για κάθε θέμα που δεν υπάγεται από το καταστατικό και το νόμο στην αρμοδιότητα της Γ.Σ. Ο απολογισμός κάθε έτους αναρτάται στον ιστότοπο του Συλλόγου στο διαδίκτυο και αποστέλλεται στα μέλη μαζί με την πρόσκληση για τη Γ.Σ.

3.3. Ο Πρόεδρος και σε περίπτωση απουσίας ή αδυναμίας του, ο Αντιπρόεδρος εκπροσωπεί το Σύλλογο ενώπιον κάθε αρχής και κάθε ιδιώτη, εκτός αν το Δ.Σ. ή η Γ.Σ. αποφασίσουν διαφορετικά. Έχει τη διεύθυνση και εποπτεία του Συλλόγου, υπογράφει με το Γραμματέα όλα τα εξερχόμενα έγγραφα και με τον Ταμία κάθε εντολή πληρωμής.

3.4. Ο Γραμματέας φυλάσσει το αρχείο και τη σφραγίδα του Συλλόγου, τηρεί το μητρώο των μελών, τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ., καταχωρώντας αυτά σε εδικό βιβλίο, παραλαμβάνει και παραδίδει με πρακτικό τα όποια περιουσιακά στοιχεία του Συλλόγου. Τα έγγραφα του Συλλόγου αναρτώνται, εφόσον κριθεί αυτό σκόπιμο, στον ιστότοπο του Συλλόγου στο Διαδίκτυο, τηρουμένων των νομοθετικών διατάξεων για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

3.5. Ο Ταμίας τηρεί τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία βιβλία, τα οποία διατηρεί πάντα ενημερωμένα, επίσης τηρεί πλήρη διαχειριστικά στοιχεία. Αυτά τα βιβλία και στοιχεία πρέπει να είναι αριθμημένα και μονογραφημένα από τον ίδιο, από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα και να φέρουν τη σφραγίδα του Συλλόγου. Φροντίζει για τη σύνταξη και παράδοση στο Δ.Σ. της ετήσιας αναλυτικής έκθεσης της οικονομικής και ταμειακής κατάστασης του Συλλόγου, μαζί με τον απολογισμό και ισολογισμό της περασμένης χρήσης. Τον Ταμία αντικαθιστά, σε περίπτωση απουσίας ή αδυναμίας του, ένα μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται από αυτό.

3.6. Ουδεμία αμοιβή καταβάλλεται για τα μέλη του Δ.Σ. και του Συλλόγου για οποιαδήποτε δραστηριότητα στα πλαίσια της λειτουργίας του, με εξαίρεση την αποζημίωση για έξοδα μεταβάσεως και διαμονής εκτός έδρας, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ.

4. Μέλη-Δικαιώματα-Υποχρεώσεις: Μέλη του Συλλόγου γίνονται αποκλειστικά ενεργοί ή ομότιμοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Αθήνας και διακρίνονται σε τακτικά, πάρεδρα, επίτιμα και έκτακτα.

4.1. Τακτικά μέλη γίνονται τα εν ενεργεία μέλη του ΕΠ που κατέχουν θέση τακτικού εκπαιδευτικού, Πάρεδρα τα εν ενεργεία μέλη ΕΠ που κατέχουν προσωποπαγή θέση εκ παιδευτικού, Επίτιμα οι ομότιμοι καθηγητές και Έκτακτα οι έκτακτοι Επιστημονικοί Συνεργάτες. Η ιδιότητα του μέλους ισχύει όσο διαρκεί η σχέση εργασίας με το Ίδρυμα.

4.2. Για την εγγραφή μέλους απαιτείται α) η συμπλήρωση και υποβολή έντυπης αιτήσεως, η οποία προσυπογράφεται από τρία (3) τακτικά μέλη και β) η σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Συλλόγου. Οι υπογράφοντες το παρόν καταστατικό ιδρυτές αποτελούν αυτοδικαίως μέλη του Συλλόγου. Τα μέλη δικαιούνται να συμμετέχουν στις συνελεύσεις και στις εκδηλώσεις του Συλλόγου και να εκλέγουν ή εκλέγονται, ανάλογα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6. Η συμμετοχή στη διοίκηση του ΤΕΙ και των Σχολών (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθυντής) είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου.

4.3. Τα μέλη υποχρεούνται να τηρούν τους όρους αυτού του καταστατικού, να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες τακτικές και έκτακτες οικονομικές εισφορές, να συμμετέχουν στις συνελεύσεις και εκδηλώσεις του Συλλόγου και να στηρίζουν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

4.4. Παύουν να είναι μέλη του Συλλόγου και διαγράφονται από το μητρώο του οι εγγράφως παραιτούμενοι και όσοι δεν διαθέτουν πλέον μια από τις εκπαιδευτικές ιδιότητες της παραγράφου 4.1. Αποβάλλονται από το Σύλλογο και διαγράφονται από το μητρώο του με απόφαση του Δ.Σ. και τελεσίδικη απόφαση της Γ.Σ. τα μέλη που παραβιάζουν τις προβλεπόμενες από την παράγραφο 4.3 υποχρεώσεις τους ή προβαίνουν σε ενέργειες βλαπτικές για τους σκοπούς του Συλλόγου. Το προς αποβολή μέλος έχει δικαίωμα παραστάσεως και λόγου στη Γ.Σ. Οι καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαγραφόμενοι από τα μητρώα δεν έχουν καμία αξίωση σε οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία του Συλλόγου.

5. Οικονομικοί πόροι: Οι οικονομικοί πόροι του Συλλόγου είναι τακτικοί και έκτακτοι.

5.1. Τακτικοί πόροι είναι η ετήσια συνδρομή των μελών που ανέρχεται κατά την ημερομηνία ίδρυσης για τα τακτικά μέλη στα είκοσι (20) και για τα πάρεδρα μέλη στο ήμισυ. Αυτή η ετήσια συνδρομή αναπροσαρμόζεται με απόφαση της Γ.Σ.

5.2. Έκτακτοι πόροι είναι οι έκτατες εισφορές των μελών, οι εισπράξεις από επιδοτήσεις δημόσιων φορέων, εισπράξεις από διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, επιχορηγήσεις και δωρεές μελών ή τρίτων, φυσικών ή νομικών προσώπων, των οποίων η δραστηριότητα συνάδει προς τους σκοπούς του Συλλόγου.

5.3. Για τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, πρέπει τα μέλη να έχουν καταβάλει όλες τις συνδρομές που εκκρεμούν.

6. Αρχαιρεσίες: Ανά διετία εκτελούνται από Εφορευτική Επιτροπή αρχαιρεσίες για εκλογή Δ.Σ. με καθολική, μυστική ψηφοφορία των τακτικών μελών και με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν επιτρέπεται η υποβολή παραταξιακών ψηφοδελτίων.

6.1. Για την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών συγκαλείται η Γ.Σ., όπως αναφέρεται στο άρθρο 3, και καλούνται τα τακτικά μέλη του Συλλόγου για έγγραφη υποβολή υποψηφιότητας. Η υποβολή υποψηφιότητας επιτρέπεται μέχρι δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

6.2. Το Δ.Σ., αφού συγκεντρώσει τις αιτήσεις, ανακηρύσσει το αργότερο μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών τους υποψήφιους. Τυχόν ενστάσεις ως προς τους ανακηρυσσόμενους υποψήφιους αντιμετωπίζονται τελεσίδικα από τη Γ.Σ. με μυστική ψηφοφορία.

6.3. Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται στο χώρο του κεντρικού συγκροτήματος του ΤΕΙ Αθήνας κατά τις πρωινές ώρες εργάσιμης ημέρας και, αν αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους ανωτέρας βίας, σε τόπο που είναι εύκολα προσβάσιμος από τα μέλη, ο οποίος τόπος αποφασίζεται από το Δ.Σ. και κοινοποιείται με την πρόσκληση για αρχαιρεσίες.

6.4. Για την διεξαγωγή αρχαιρεσιών προς ανάδειξη Δ.Σ. εκλέγεται από τη Γ.Σ. τριμελής Εφορευτική Επιτροπή από τακτικά μέλη, είτε με μυστική ψηφοφορία είτε δια βοής, αν αυτό αποφασιστεί από τη Γ.Σ.

6.5. Τακτικά μέλη του Συλλόγου που κωλύονται να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες, μπορούν να εκπροσωπηθούν με ειδική γραπτή εξουσιοδότηση από άλλο τακτικό μέλος, καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις οφειλόμενες εισφορές. Στο πρακτικό ψηφοφορίας καταγράφεται αυτή η εκπροσώπηση και επισυνάπτεται η γραπτή εντολή. Ένα μέλος δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπήσει ταυτόχρονα περισσότερα από δύο (2) κωλυόμενα μέλη.

6.6. Οι ψηφίζοντες επιτρέπεται να σημειώσουν στο ψηφοδέλτιο μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης για το πενταμελές Δ.Σ. Η διαλογή των ψηφοδελτίων και η ανακήρυξη των πέντε (5) επιτυχόντων και των αναπληρωματικών γίνεται από την Εφορευτική Επιτροπή, η οποία συντάσσει και το σχετικό πρακτικό.

6.7. Η πρόσκληση των επιτυχόντων για τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα γίνεται με φροντίδα του πλειοψηφίσαντος κατά τις εκλογές συμβούλου μέσα σε δέκα ημέρες από την ανακήρυξη του από την Εφορευτική Επιτροπή, και σε περίπτωση αδυναμίας του, από τον αμέσως επόμενο εκλεγμένο σύμβουλο.

6.8. Οι πρώτες αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται μεταξύ των ιδρυτικών τακτικών μελών του Συλλόγου, μετά την έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

7. Σήμα και Σφραγίδα: Ως σήμα του Συλλόγου ορίζεται η παράσταση άρματος ενός ελλειψοειδούς μινωικού δακτυλιδιού. Η σφραγίδα είναι επίσης ελλειψοειδούς μορφής και φέρει απεικόνιση του σήματος, περιμετρικά στο οποίο αναγράφεται η επωνυμία του Συλλόγου.

8. Ασάφεια: Κάθε ασάφεια του παρόντος καταστατικού ερμηνεύεται με απόφαση του Δ.Σ., η οποία λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία. Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται εδώ, αποφασίζει η Γ.Σ., τηρουμένων των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα και του πνεύματος αυτού του καταστατικού.

9. Τροποποίηση καταστατικού: Το παρόν καταστατικό μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση της Γ.Σ. αφού συγκληθεί αυτή με πρόταση του Δ.Σ. ή είκοσι (20) τουλάχιστον μελών του Συλλόγου. Κατά την συνεδρίαση της Γ.Σ. πρέπει να συμμετέχει το 50% των μελών, η δε απόφαση τροποποίησης λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (¾) των παρόντων μελών. Για την τροποποίηση του καταστατικού δεν λαμβάνονται υπόψη οι εκπροσωπήσεις του άρθρου 3 και, τόσο για την απαρτία όσο και για την ψηφοφορία, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα παρόντα μέλη.

10. Διάλυση: Ο Σύλλογος διαλύεται με απόφαση των τριών τετάρτων (¾) των μελών του. Για τη διάλυση του Συλλόγου λαμβάνονται υπόψη, τόσο για την απαρτία όσο και για την ψηφοφορία, μόνο τα παρόντα μέλη και όχι οι εκπροσωπήσεις του άρθρου 3. Τυχόν περιουσιακά στοιχεία δεν διανέμονται αλλά παραχωρούνται στο ΤΕΙ Αθήνας.

11. Το παρόν καταστατικό αποτελείται από έντεκα (11) άρθρα. Διαβάστηκε κατ’ άρθρο και συνολικά, εγκρίνεται και υπογράφεται από τα ιδρυτικά μέλη ως εξής:



ΟνοματεπώνυμοΕκπαιδ. ιδιότηταΑ.Δ.Τ.Δ/νση κατοικίαςΥπογραφή
...
...
...
...
...





No comments: