31 May 2008

Η βία θα νικηθεί (;;)

Τους δύο ιδιωτικούς υπαλλήλους φύλαξης του ΑΠΘ, που δέχτηκαν βίαιη επίθεση από κουκουλοφόρους τα ξημερώματα και τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το μεσημέρι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύονται, ο υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Ο υπουργός συνομίλησε με τους δύο υπαλλήλους για τις συνθήκες του ξυλοδαρμού τους, ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους και εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια.

«Αυτό που συνέβη και εναντίον του εκλεγμένου πρύτανη του ΑΠΘ και εναντίον των εργαζομένων οι οποίοι βγάζουν τίμια το ψωμί τους δουλεύοντας σε αυτό το πανεπιστήμιο είναι απαράδεκτο και καταδικάζεται από το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: «Ως επίσημη Πολιτεία, ως κυβέρνηση, ένα πράγμα έχω να πω: η βία θα νικηθεί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετική με το πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε: «Το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ισχύει, δίνει την αρμοδιότητα στις πρυτανικές αρχές με απλουστευτικό τρόπο να αποφασίζουν για το αυτοδιοίκητο. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να υιοθετήσει την οποιαδήποτε εισήγηση δέχεται από τις εκλεγμένες πρυτανικές αρχές. Το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ είναι αυτοδιοικούμενα ιδρύματα και έχουν πια τα θεσμικά εργαλεία για να προστατέψουν και τη δημοκρατία και τη λειτουργία τους, αλλά και την ποιότητά τους».

Για την ανασφάλεια που δημιουργεί η εργασία τους στο πανεπιστήμιο, εξαιτίας των φαινομένων βίας, ενημέρωσε τον υπουργό κατά την επίσκεψή του στους θαλάμους των δύο υπαλλήλων ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων σε εργολήπτες και εκτελέσεις έργων στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μοσχοτόγλου.

30 May 2008

Η συντεχνία των αγραμμάτων στα πανεπιστήμια

Θεόδωρος Π. Λιανός, καθηγητής Πολιτικής
Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Oι αγράμματοι στους οποίους αναφέρεται αυτό το άρθρο είναι ένα σύνολο φοιτητών και καθηγητών πανεπιστημίων οι οποίοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι αγράμματοι, υπό την έννοια ότι δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη όπως αυτή διδάσκεται και αναπτύσσεται διεθνώς. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν επιδείξει κοινή συμπεριφορά και κοινή στάση απέναντι σε όλα τα σοβαρά θέματα του πανεπιστημίου και μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ανήκουν στην ίδια συντεχνία, αυτήν των αγραμμάτων.

Στόχος αυτής της συντεχνίας είναι ο έλεγχος του πανεπιστημιακού χώρου και η κατοχύρωση της εξουσίας του. Οι καθημερινές αφισοκολλήσεις, τα μεγάφωνα στους διαδρόμους των πανεπιστημιακών κτιρίων, οι κομματικές παρεμβάσεις στις ώρες διδασκαλίας, η παρεμπόδιση της διεξαγωγής μαθημάτων, των γενικών συνελεύσεων και της Συγκλήτου, οι βανδαλισμοί σε βάρος των καθηγητών, οι κλοπές της περιουσίας του πανεπιστημίου, ή... των πόρων του πανεπιστημίου, οι απεργίες και οι καταλήψεις των πανεπιστημιακών χώρων κτλ., όλα αυτά δεν είναι πράξεις παραφρόνων και αλητών, όπως συχνά λέγεται· είναι πράξεις βίας με σκοπό την κυριαρχία της συντεχνίας στον χώρο του πανεπιστημίου.

Ο αναγνώστης που δεν έχει άμεση επαφή με τον χώρο του πανεπιστημίου μπορεί να αναρωτηθεί: Γιατί ένας φοιτητής να θέλει να κυριαρχήσει στο πανεπιστήμιο, όταν μάλιστα βρίσκεται εκεί για να σπουδάσει;


Η απάντηση είναι ότι αυτοί οι φοιτητές, δηλαδή της συντεχνίας των αγραμμάτων, ούτε είναι ουσιαστικά φοιτητές ούτε λειτουργούν ως φοιτητές. Είναι κομματικοί παράγοντες, κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και οργανώσεων, που αρχίζουν την πολιτική τους καριέρα στον χώρο του πανεπιστημίου. Όταν, ύστερα από χρόνια, πάρουν πτυχίο (ένας Θεός μόνο ξέρει πώς παίρνουν πτυχίο αυτοί οι άνθρωποι), θα μπουν σε άλλες επαγγελματικές συντεχνίες (ΟΤΟΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ.), θα σταδιοδρομήσουν ως συνδικαλιστές και, με λίγη τύχη και πολλή κομματική υποστήριξη, θα γίνουν βουλευτές και, ο Θεός να σώσει, υπουργοί, και έτσι θα συνεχίσουν να καταστρέφουν αυτή την έρμη χώρα. Τα κίνητρα της συντεχνίας είναι οικονομικο-πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει.

Καλά οι φοιτητές, οι καθηγητές γιατί; θα ρωτήσει ο αναγνώστης. Η απάντηση είναι περίπου η ίδια. Οι καθηγητές της συντεχνίας των αγραμμάτων έχουν τα ίδια πολιτικοοικονομικά συμφέροντα. Είναι κομματικοί παράγοντες. Αυτοί όμως έχουν και έναν πρόσθετο λόγο. Με την επαναστατικο-σκοταδιστική συμπεριφορά τους προσπαθούν να καλύψουν την ακαδημαϊκή τους ένδεια. Επειδή είναι ανύπαρκτοι επιστημονικά, χρειάζονται κάποια κάλυψη και επιλέγουν για τον σκοπό αυτόν τον συνδικαλισμό του σκοταδισμού με βασική γραμμή να μην αλλάξει τίποτα στο πανεπιστήμιο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Πώς μπορεί να σπάσει ο κλοιός της συντεχνίας των αγραμμάτων και να βρει το πανεπιστήμιο τον ακαδημαϊκό του δρόμο; Νομίζω ότι υπάρχουν δύο τρόποι: Ο ένας είναι η συμφωνία των κομμάτων για μια κοινή εκπαιδευτική πολιτική. Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αποσύρουν τα πολιτικά κόμματα τα σκουπίδια τους από τα πανεπιστήμια και να πάψει το πανεπιστήμιο να είναι η χωματερή των κομμάτων.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η σύγκρουση εκείνων που υποφέρουν από την ασυδοσία της συντεχνίας, που εργάζονται στο πανεπιστήμιο και που ενδιαφέρονται γι΄ αυτό, φοιτητών και καθηγητών, με τη συντεχνία των αγραμμάτων. Η σύγκρουση αυτή θα είναι βίαιη αλλά σύντομη. Η συντεχνία των αγραμμάτων δεν έχει δυνάμεις, ούτε ηθικό κύρος. Η έως τώρα κυριαρχία της σε πολλές περιπτώσεις, βασίζεται στην ατολμία και στην έλλειψη οργάνωσης των υπολοίπων. Αν όσοι ενδιαφέρονται για το πανεπιστήμιο κρατήσουν μια συνεπή και αποφασιστική ακαδημαϊκή στάση, η συντεχνία των αγραμμάτων θα καταρρεύσει με ευκολία και ταχύτητα που θα προκαλέσουν εντύπωση.

Επειδή τα πολιτικά κόμματα κάνουν μικροπολιτική και όχι πολιτική, το ενδεχόμενο μιας εθνικής συμφωνίας για την παιδεία έχει μικρές πιθανότητες πραγματοποίησης. Ως μοναδική λύση αυτή την περίοδο μένει η σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα αυτών που το αγαπούν και το τιμούν με αυτούς που το εκμεταλλεύονται για τα ταπεινά τους συμφέροντα.

(ΤΟ ΒΗΜΑ, 30/5/2008)

Πανεπιστημιακό άσυλο

Απόσπασμα από συνέντευξης με τον καθηγ. Δημήτρη Τσάτσο, συνταγματολόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ένα πρώτο σχόλιο για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Η κοινωνία μας έχει εθιστεί στο ανώμαλο. Αποδεχόμαστε την παρακμή και τα παρακμιακά φαινόμενα. Σαν να συζητάμε για κάτι, επιτέλους, σοβαρό που μας προβληματίζει. Τι θα πει «κατάληψη»; Κατάληψη από μέρους των φοιτητών σημαίνει παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας, του διδάσκειν και του διδάσκεσθαι, απλά έναντι κρατικών παρεμβάσεων αλλά έναντι πάσης παρεμβάσεως»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δηλαδή οι φοιτητές αυτοί παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο;»


Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Βεβαίως, το παραβιάζουν διότι όταν το θεσπίσαμε εμείς το ’74, το θεσπίσαμε έναντι πάσης παρέμβασης στην ακαδημαϊκή διδασκαλία. Τότε, βέβαια, τα απομεινάρια της χούντας, μας ευαισθητοποίησαν και μας οδήγησαν στην ανάγκη να το θεσπίσουμε έχοντας στον νου μας τότε, τους κινδύνους από τα απομεινάρια της χούντας στα σώματα ασφαλείας. Ωστόσο, σή
μερα πλέον, παραβιάζεται κατά κύριο λόγο από τις εισερχόμενες μειοψηφίες φοιτητών- αφήνω το θέμα των καταστροφών και των κανιβαλισμών, είναι ξεχωριστό θέμα οικονομικό, του φορολογούμενου πολίτη, της δημόσιας περιουσίας-. Από την ώρα που παρεμβαίνουν φοιτητικές ομάδες, και μάλιστα μειοψηφικές- όχι ότι θα άλλαζα την γνώμη μου εάν ήταν πλειοψηφικές-, ένας παράγοντας πανεπιστημιακός και διακόπτει την λειτουργία του πανεπιστημίου»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα η κατάληψη ή είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα που έχει παρεξηγηθεί και καταστρατηγείται;»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Η κατάληψη δεν αποτελεί δικαίωμα κανενός, ούτε των φοιτητών, ούτε των καθηγητών, ούτε των πρυτάνεων…»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ήταν ένα μέσο «παραδοσιακό» διεκδίκησης κάποιων θεμάτων»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Βεβαίως, όταν είχαμε δικτατορία. Μετά, όμως, γίνεται πλέον η κατάχρηση αγωνιστικών μεθόδων που πράγματι καθαγιάστηκαν των εποχή που οι αγώνες είχαν μέσα τους και το στοιχείο του κινδύνου. Τώρα, αγωνιζόμαστε εκ του ασφαλούς. Οι σημερινοί ήρωες του φοιτητικού αγώνα είναι ήρωες εκ του ασφαλούς. Τότε, ήταν ήρωες που οδηγούντο μετά εις τα κρατητήρια»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ως ένα βαθμό μπορεί να έχετε δίκιο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα του άλλου να πιστεύει σε μια καλύτερη δημοκρατία»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Εγώ επιμένω. Η κατάληψη όχι μόνο των πρυτανικών αρχών αλλά εκείνη μέσα στο μάθημα, η ματαίωση του μαθήματός μου αποτελεί παραβίαση της ακαδημαϊκής μου διδασκαλίας και του δικαιώματος των φοιτητών που θέλουν να κάνουν μάθημα και που συγκεκομμένως αποτελεί παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Όποιος και να το κάνει»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ίσως, αν είχαν υιοθετηθεί οι δικές σας λογικές, δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να συμβεί ο γαλλικός Μάης…»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Ήταν όμως ένα γενικότερο ξεσήκωμα, ήταν ένα θέμα αμφισβήτησης του συστήματος. Αλλά εδώ, πλέον, έχει μεταβληθεί σε μια μόνιμη κατάσταση της πανεπιστημιακής ζωής. Έχουμε κάθε χρόνο καταλήψεις, καταστροφές, έξω και μέσα από τα πανεπιστήμια. Οι αγώνες δεν είναι μόνιμη κατάσταση που επιτρέπει την ματαίωση της λειτουργίας του πανεπιστημίου»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Και δεν είναι άλλοθι για τον οποιοδήποτε»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Δεν πρέπει να αναφερόμαστε στον καιρό της Δικτατορίας. Είναι ντροπή για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Εκείνη την εποχή οι αγώνες ήταν επώδυνοι και ενείχαν κίνδυνοι. Σήμερα, είναι παλληκαρισμός εκ του ασφαλούς»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Η ένταση αυτή έχει υποκινητή, καθοδηγείται κομματικά;»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Μόνο εικασίες μπορώ να εκφράσω και δεν θα το ήθελα. Πάντως, να πω μια κρίση. Οι πολιτικές δυνάμεις που τυχόν, γιατί δεν το ξέρω, ενισχύουν τέτοιου είδους ενέργειες και ατμόσφαιρα, συμβάλλουν στην πλήρη κατάλυση των πανεπιστημίων και την περαιτέρω, την ολοκληρωμένη καταστροφή της ανώτατης παιδείας»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Έχετε μεγάλη εμπειρία στον χώρο των πανεπιστημίων. Βλέπετε εκτόνωση της κρίσης; Βλέπετε κάποια λύση; Φαντάζομαι πως έχουν δίκιο οι πρυτάνεις που υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν εκλογές με τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Συμφωνώ, απολύτως. Γι’ αυτό οδηγούν οι ομάδες αυτές, υποκινούμενες ή μη δεν το γνωρίζω, σε αδιέξοδο»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν υιοθετείτε την λύση αστυνομικών μέτρων»

Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ: «Δεν υιοθετώ των λύση αστυνομικών μέτρων. Υιοθετώ, όμως, την λύση της κοινωνικής καταδίκης αυτών των μεθόδων και μιας κοινωνικής γνώμης που θα αρθρώσει λόγο και θα πει ότι δεν ανέχεται, πλέον, την κατάρρευση των ελληνικών πανεπιστημίων σήμερα από μειοψηφίες φοιτητών, που δεν θα τις δεχόμουν ούτε από τις πλειοψηφίες φοιτητών…»

29 May 2008

Επεισόδιο στο Αριστοτέλειο

Ο πρύτανης στο νοσοκομείο


Με «εγκεφαλική διάσειση μετρίου βαθμού και σπασμό των αυχενικών μυών» εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μάνθος, που διακομίστηκε στο ίδρυμα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το πρωί, μετά τη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου, από φοιτητές.

Στο μεταξύ, η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, με αφορμή το συμβάν, αποφάσισε ως πρώτο βήμα την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, έως ότου ληφθεί νέα απόφαση, και παράλληλα, καταδίκασε το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί το αποκορύφωμα της βαθμιαίας αυτοδιάλυσης του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, ύστερα από συνεδρίασή τους, εκφράζουν την αγανάκτηση και την αγωνία της Πρυτανείας για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ της χώρας, ενώ χαρακτηρίζουν «ακραία και άνανδρη τη βίαιη συμπεριφορά ομάδων φοιτητών». Παράλληλα, κάνουν λόγο για βίαιη καταπάτηση του ασύλου, προσπάθεια φίμωσης της Συγκλήτου και παρεμπόδιση της δημοκρατίας και της διακίνησης ιδεών.

Το γεγονός καταδίκασε και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρυτανικό του Συμβούλιο, μετά την έκτακτη συνεδρίασή του. Συγκεκριμένα, καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα «να απομονώσει τους φορείς βίας» και εφιστά την προσοχή πολιτείας και πολιτικών δυνάμεων «για το γενικότερο κίνδυνο από τέτοιες ακρότητες».

Εισβολή φοιτητών στη Σύγκλητο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου, περίπου 200 φοιτητές εισήλθαν στην αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα και αξιώνοντας τη διακοπή της συνεδρίασης, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους για το επίμαχο θέμα του επιχειρησιακού πλάνου.

Ακολούθησαν διαπληκτισμοί μεταξύ των δύο πλευρών με αποτέλεσμα, κάποια στιγμή, ο πρύτανης να χάσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Μετά από αυτό ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Νίκος Μουσιόπουλος, δήλωσε ότι συγκάλεσε έκτακτη Κοσμητεία, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο τριήμερου κλεισίματος του πανεπιστημίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το επεισόδιο.


Καταδίκη και από τη Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων

Η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων των ελληνικών Πανεπιστημίων, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη σημερινή επίθεση και άσκηση σωματικής βίας κατά του πρύτανη, γεγονός που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αποτελεί την αποκορύφωση της κατάλυσης της δημοκρατίας, της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και του ακαδημαϊκού ασύλου.

Η Σύνοδος, τονίζει ότι η επίθεση που δέχεται τον τελευταίο καιρό το Δημόσιο Πανεπιστήμιο το απαξιώνει και το υποβαθμίζει. Καλούμε τον πολιτικό κόσμο και τους κοινωνικούς φορείς να αντιδράσουν και να σταθούν στο πλευρό του δημόσιου πανεπιστημίου, καταδικάζοντας τις πράξεις βίας και απαξίωσης από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

Η Σύνοδος καταλήγει: Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να προστατεύσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο, τις Ακαδημαϊκές αξίες και την Αξιοπρέπεια των Πανεπιστημίων.

Αναστέλλει τη λειτουργία του για 29 και 30 Μαΐου η Γεωπονική του ΑΠΘ

Την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τις 29 και 30 Μαΐου αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Γεωπονικής Σχολής καταδίκασε την «βάναυση και απάνθρωπη» επίθεση κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, Αναστάσιου Μάνθου, που, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, «αποτελεί ταυτόχρονα και επίθεση κατά του δημόσιου πανεπιστημίου και κατά του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου, επομένως αφορά άμεσα ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα».

Τα επεισόδια καταδίκασε και το διοικητικό συμβούλιο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι «παρόμοιες ενέργειες μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του κοινού ποινικού κώδικα», καθώς δεν καλύπτονται από την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου, αλλά αντίθετα την καταστρατηγούν.

27 May 2008

Αρχαιρεσίες



Προς τα μέλη του ΣΤαΕ ΤΕΙ Αθήνας
Θέμα: Πρόσκληση σε αρχαιρεσίες


Συνάδελφοι,

Μετά από πολύμηνη αναμονή λόγω των αργών διαδικασιών των δικαστηρίων, αναγνωρίστηκε ο Σύλλογός μας και δημοσιεύτηκε η ίδρυσή του κατά τα προβλεπόμενα στον Αστικό Κώδικα.

Σύμφωνα με το Καταστατικό, το οποίο μπορείτε να βρείτε σ’ αυτή τη διεύθυνση, πρέπει να πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη τακτικού Διοικητικού Συμβουλίου. Κατόπιν αυτών, ορίζουμε ως χρόνο διενέργειας των αρχαιρεσιών την Τετάρτη, 11η Ιουνίου 2008 και ώρα 10-14, στο γραφείο του συναδέλφου Στ. Φραγκόπουλου, στον πρώτο όροφο της ΣΤΕφ. Η υποβολή υποψηφιότητας επιτρέπεται μέχρι δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα, 9η Ιουνίου.

Παρακαλούμε πολύ να υποβάλλετε υποψηφιότητα, όσοι ενδιαφέρεστε, είτε εγγράφως προς τη θυρίδα στο ΤΕΙ των μελών της προσωρινής Δ.Ε. (Π.Λύτρας, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΔΟ, Στ.Φραγκόπουλος, Τμήμα Ηλεκτρονικής, ΣΤΕφ, Β.Μούσας, Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής, ΣΤΕφ), είτε σε μία από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:


plytras(at)teiath.gr, sfrang(at)yahoo.com, vmouss(at)teiath.gr

Σημειώνουμε ότι, επειδή προέκυψαν ήδη σημαντικά δικηγορικά και άλλα συναφή έξοδα, θα χρειαστεί κατά την προσέλευση στις αρχαιρεσίες να καταβάλουμε μια εισφορά συνολικού ύψους 40 €, στην οποία περιλαμβάνεται και η τακτική ετήσια συνδρομή των 20 € για το έτος 2008.



Για την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

Π.Λύτρας - Στ.Φραγκόπουλος - Β.Μούσας


Άρπαξαν κάλπη... κάλπικη!

Η σύγκρουση στα ΤΕΙ έχει και τα ευτράπελά της


Τέσσερις κάλπες... κάλπικες άρπαξαν χθες ομάδες αριστεριστών φοιτητών που προσπάθησαν να ματαιώσουν τις εκλογές στο ΤΕΙ Αθήνας, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η διοίκηση του ιδρύματος είχε προβλέψει χθες το ενδεχόμενο νέας εφόδου από την πλευρά των φοιτητών και είχε έτοιμη λύση: όταν οι ομάδες των φοιτητών λίγο μετά τις 9 το πρωί μπήκαν στο ίδρυμα για να αρπάξουν τις κάλπες και να διαλύσουν τη διαδικασία, η εφορευτική επιτροπή απλώς τις αντικατέστησε με ψεύτικες!

Οι φοιτητές πήραν τελικά τέσσερις κάλπες και δεν κατάλαβαν παρά αρκετές ώρες αργότερα ότι οι τρεις από αυτές ήταν άδειες. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι εκλογές διεξήχθησαν με ηρεμία στο ΤΕΙ Αθήνας, ενώ κανένα πρόβλημα δεν σημειώθηκε στην εκλογική διαδικασία και στο ΤΕΙ Πειραιά όπου ωστόσο δεν έγινε καμία προσπάθεια εφόδου. Το συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του ιδρύματος ως το τέλος της εβδομάδας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κρούσματα βίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Στο ΤΕΙ Αθήνας ειδικά είναι η δεύτερη φορά όπου φοιτητές, οι οποίοι να σημειωθεί ότι δεν φοιτούν στο Ίδρυμα, επιχειρούν να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία.

Χθες ωστόσο απειλήθηκαν επεισόδια, καθώς πριν από το «σίριαλ» της αρπαγής καλπών οι φοιτητές που προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διαδικασία διαπληκτίστηκαν με τις ομάδες περιφρούρησης της διαδικασίας που είχαν οριστεί από τη διοίκηση και τους καθηγητές του ΤΕΙ Αθήνας. Στο ίδρυμα είχαν στηθεί έξι κάλπες και οι φοιτητές μετά τις αψιμαχίες με τις ομάδες περιφρούρησης του ιδρύματος κατόρθωσαν τελικά να κλέψουν τις τέσσερις, από τις οποίες όμως οι τρεις ήταν άδειες. Η τέταρτη κάλπη που κλάπηκε αντικαταστάθηκε από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο όμως χθες κατελήφθη από ομάδες φοιτητών. Για αύριο έχουν προγραμματιστεί εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.


(ΤΟ ΒΗΜΑ, 27/5/2008)



Τετραήμερο «λουκέτο» στο ΤΕΙ Αθήνας


Aνακοίνωση του ΤΕΙ Αθήνας

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ-Α συνεδρίασε εκτάκτως στο κτήριο της οδού Μήλου, σήμερα Δευτέρα 26-5-2008 και ώρα 12.30, παρουσία όλων των συνδικαλιστικών φορέων του ιδρύματος και αφού εκτίμησε την κατάσταση που διαμορφώθηκε από τα επεισόδια που δημιούργησε για δεύτερη φορά ομάδα αγνώστων προς την κοινότητα του ΤΕΙ-Α ατόμων,

Ομόφωνα
  1. Διαπιστώνει, ότι οι επαναληπτικές εκλογές ολοκληρώθηκαν στις 12μμ, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία
  2. Δηλώνει ότι η νομιμότητα και η δημοκρατία επικράτησαν της παρανομίας και της αυθαιρεσίας και ότι θα εξακολουθήσει να προασπίζεται την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.
  3. Αποφασίζει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και σε πρώτη φάση, την αναστολή της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του ιδρύματος, από αύριο Τρίτη 27-5-2008 έως και την Παρασκευή 30-5-2008.
Καλεί σε εγρήγορση τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και τους κοινωνικούς φορείς για την περιφρούρηση των ακαδημαϊκών κεκτημένων και την εξάλειψη τέτοιου είδους φαινομένων.

.

23 May 2008

Επεισόδια και αρπαγή κάλπης σε Αθήνα, Πειραιά και Κρήτη

(Νότα Τρίγκα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 23/5/2008)

Χθες ενώ η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρων ξεκίνησε κανονικά, ομάδες φοιτητών διέκοψαν τη διαδικασία πετώντας τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια. Χαοτική είναι η κατάσταση σε πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Χθες συνεχίστηκαν τα επεισόδια και φοιτητές-μέλη παρατάξεων που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά άρπαξαν κάλπες από τις αίθουσες των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά όπου γίνονταν εκλογές για την ανάδειξη προέδρων, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου είχε προγραμματιστεί η ανάδειξη νέου κοσμήτορα.

Σήμερα στις κινητοποιήσεις των φοιτητών κυριαρχεί το θέμα της καθολικής ή όχι συμμετοχής τους στην ανάδειξη νέων διοικήσεων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Ωστόσο άλλες πτυχές του νέου νόμου-πλαισίου αναμένεται να αποτελέσουν νέα σημεία τριβής τους επόμενους μήνες, όπως για παράδειγμα ο εσωτερικός κανονισμός και οι τετραετείς προγραμματισμοί που στην τελική φάση τους συνδέονται με τη χρηματοδότηση και την αξιολόγηση των ιδρυμάτων. Σε κάθε περίπτωση οι πρυτανικές και προεδρικές εκλογές δεν αποτελούν το πρώτο μέτρο εφαρμογής του νέου νόμου. Ηδη σε όλα σχεδόν τα ιδρύματα ο νόμος εφαρμόζεται στις διαδικασίες εξέλιξης των μελών ΔΕΠ (π.χ. ΕΜΠ, Καποδιστριακό κ.λπ.), όπως και στις εκλογές των προέδρων τμημάτων (π.χ. Πανεπιστήμιο Κρήτης). Επίσης οι προκηρύξεις για τις νέες θέσεις στα ιδρύματα δεν εγκρίνονται πλέον από το υπουργείο Παιδείας αλλά στέλνονται από τα ίδια τα ιδρύματα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ακόμη πολλά πανεπιστήμια, όπως το Πειραιώς, το Δημοκρίτειο κ.ά., έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες καταγραφής των αιωνίων φοιτητών.

Χθες στα επεισόδια που σημειώθηκαν στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά πρωτοστάτησαν φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς οι οποίοι εισέβαλαν στις αίθουσες όπου διεξαγόταν ψηφοφορία και αφού διαπληκτίστηκαν με άλλους σπουδαστές άρπαξαν τις μισές περίπου κάλπες και έσκισαν ψηφοδέλτια. Οι εκλογές και στα δύο ιδρύματα θα επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. «Για μεθοδευμένο σχέδιο» έκανε λόγο η Κομμουνιστική Νεολαία (ΚΝΕ) με ανακοίνωσή της λίγο πριν από τα επεισόδια στα δύο ΤΕΙ, ενώ η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η ΠΚΣ, διοργανώνει σήμερα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. Ειδικότερα η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Μετά τα γεγονότα στο ΤΕΙ Κρήτης, τους τυχοδιωκτισμούς των Ενιαίων Ανεξάρτητων Αριστερών Κινήσεων με τις πλάτες της Αριστερής Ενότητας, επιδιώκεται να στηθεί για άλλη μια φορά το ίδιο σκηνικό, αυτή τη φορά στα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά».


Χθες, παράλληλα με τα επεισόδια στα δύο κεντρικά ΤΕΙ της πρωτεύουσας, φοιτητές της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας για να ματαιώσουν συνέλευση των καθηγητών για την εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού.

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη φοιτητές προχωρούσαν σε δίωρη συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καταδικάζοντας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του ιδρύματος με το οποίο κοινοποιείται σε συγκεκριμένες σχολές η δυνατότητα πρακτικής άσκησης φοιτητών στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Οι φοιτητές ζήτησαν την άμεση απόσυρση του εγγράφου και αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε κατάληψη στο Φυσικό Τμήμα, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, στο Μουσικό και Χημικό. Ηδη υπό κατάληψη βρίσκονται η Αρχιτεκτονική και το Φιλολογικό, ενώ σε όλη τη χώρα οι κατειλημμένες σχολές φθάνουν τις 40.

Στο ίδιο Πανεπιστήμιο, στην Παιδαγωγική Σχολή δεν έγιναν χθες εκλογές για ανάδειξη νέου κοσμήτορα καθώς κανένας υποψήφιος δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην αναβολή της διαδικασίας. Σύμφωνα με τον κοσμήτορα κ. Σωφρ. Χατζησαββίδη, στην περίπτωση απουσίας υποψηφίων και αναβολής των εκλογών ο νόμος ορίζει την τοποθέτηση κοσμήτορα από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Αντίθετα στο ΤΕΙ Κρήτης, όπου είχε αναβληθεί η διαδικασία για την εκλογή προέδρου λόγω αρπαγής της κάλπης από φοιτητές, η διαδικασία ολοκληρώθηκε τελικά και εξελέγη νέος πρόεδρος ο κ. Ευάγγ. Καπετανάκης.

Εν τω μεταξύ ο συνταγματολόγος κ. Δημ. Τσάτσος, μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ότι «κατάληψη εκ μέρους των φοιτητών σημαίνει παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου» και ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο δεν προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας, του διδάσκειν και του διδάσκεσθαι, απλά έναντι κρατικών παρεμβάσεων αλλά έναντι πάσης παρεμβάσεως...»

21 May 2008

Επέκταση παρανομίας

Το ζήτημα με τις καταλήψεις δεν είναι πλέον ότι κάποιοι (πιθανώς φοιτητές) καλυπτόμενοι από το άσυλο παραβιάζουν το νόμο στο δικό τους Πανεπιστήμιο. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αποφάσισαν να εξάγουν την παρανομία και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έτσι, αφού μια μικρή ομάδα ατόμων κατέλαβε το Πολυτεχνείο Κρήτης, εξόρμησε για να εμποδίσει τις εκλογές και σε παρακείμενο ΤΕΙ. Αποδεικνύεται έτσι ότι όταν δεν καταπολεμάται η παραβατικότητα, εξαπλώνεται. Η παρανομία όταν δεν εμποδίζεται γίνεται κίνητρο για μεγαλύτερη παρανομία.

Όλοι κατανοούν πλέον ότι η κατάσταση στην Ανώτατη Παιδεία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μια όλο και πιο μικρή μερίδα καταληψιών φρενάρει τις σπουδές της πλειονότητας των φοιτητών. Δεν εμποδίζει μόνο την εφαρμογή μιας πιο δημοκρατικής διαδικασίας στην εκλογή των πρυτανικών αρχών, πνίγει κάθε ελπίδα για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Και σ’ αυτό πρέπει να πάρουν όλοι θέση.

(Καθημερινή, 21/5/2008)

20 May 2008

Εκλογές στο ΤΕΙ Ηπείρου

«Με σωστή ενημέρωση και διάλογο, όλα είναι ευκολότερα», ανέφερε χθες στην «Κ» ο νέος πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γρηγόρης Γκίκας. Το ΤΕΙ Ηπείρου έδειξε το δρόμο για την εφαρμογή της ρύθμισης του νέου νόμου πλαισίου για καθολική πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών στις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές αντίστοιχα. Στις τελευταίες εκλογές, στο ΤΕΙ «η διαδικασία διεξήχθη με άψογο και υποδειγματικό τρόπο» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος.

Εξελέγησαν (με ποσοστό 56,71%), εκτός από τον κ. Γκίκα (για δεύτερη θητεία εξελέγη πρόεδρος), στις θέσεις αντιπροέδρων ο κ. Ευριπίδης Γκλαβάς, η κ. Δήμητρα Ζωάκη και ο κ. Κωνσταντίνος Καραβίδας. «Ψήφισε σχεδόν το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων σπουδαστών», λέει ο κ. Γκίκας και αποδίδει την χωρίς έκτροπα ολοκλήρωση της διαδικασίας στη σωστή ενημέρωση των σπουδαστών. «Είχε δύο εβδομάδες προεκλογικών συζητήσεων. Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε όλους τους σπουδαστές για τη σημασία να ψηφίσουν όλοι στις εκλογές, και να μην εκπροσωπηθούν από τις παρατάξεις, όπως ίσχυε πριν.

Με τον προηγούμενο νόμο, ήταν πολύ πιο εύκολη η χειραγώγηση των σπουδαστών από τις παρατάξεις. Κάτι, που δεν ισχύει με την καθολική ψηφοφορία. Έτσι, απετράπη το ενδεχόμενο κάποιοι σπουδαστές που αντιδρούν στο νόμο, να επηρεάσουν τη θέση των σπουδαστών, και ευρύτερα της γενικής συνέλευσής τους», συμπληρώνει. Βέβαια, στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στο ΤΕΙ Ηπείρου διευκόλυνε το γεγονός ότι οι αριστερές παρατάξεις που αντιδρούν έντονα στο νόμο δεν έχουν ισχυρή παρουσία στο ίδρυμα. Μεγάλο στοίχημα για όλους είναι η ομαλή διεξαγωγή μεθαύριο των εκλογών στα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά.

(Καθημερινή, 20/5/2008)

18 May 2008

Τα ΑΕΙ, όμηροι μειοψηφιών

Σε γενικές συνελεύσεις-παρωδία οι αποφάσεις κατάληψης των πανεπιστημιακών σχολών


(του Απόστολου Λακασά, Καθημερινή, 18/5/2008)

Πόλεμος φοιτητικών – κομματικών παρατάξεων μαίνεται στα ΑΕΙ με θύμα τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων. Ενόψει των πρυτανικών εκλογών, οι φοιτητικές παρατάξεις, που αντιδρούν στον νέο νόμο–πλαίσιο, επιτίθενται με σφοδρότητα η μία στην άλλη προσδοκώντας και οφέλη για το κόμμα το οποίο ιδεολογικά εκπροσωπούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κάνουν λόγο για μια ανώτατη παιδεία που μετατρέπεται σε ρινγκ κομματικών και μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, αντιδρώντας σε μία από τις πλέον δημοκρατικές διατάξεις του νέου νόμου –αυτή που ορίζει καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές–, εκδηλώνουν την προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα προνόμιά τους εντός των ΑΕΙ. Το έλλειμμα εγκυρότητας των όποιων αποφάσεων καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι πολύ λίγοι φοιτητές ψηφίζουν για να προχωρήσει μια σχολή σε κατάληψη, να μη γίνονται μαθήματα.

Με την ψήφο ελαχίστων

Πόσο τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες περί απαρτίας; Είναι ενδεικτικό ότι στο Πολυτεχνείο Κρήτης με συνολικά 2.800 προπτυχιακούς φοιτητές, παρόντες στη γενική συνέλευση που αποφάσισε κατάληψη ήταν 270 φοιτητές. Στο ΕΜΠ, όπου υπό κατάληψη είναι επτά από τις εννέα σχολές, στις γενικές συνελεύσεις συμμετείχαν περί τα 50 άτομα, δηλαδή 50 ψήφισαν ενώ το ίδρυμα έχει 9.119 ενεργούς φοιτητές και 13.100 εγγεγραμμένους.

Η ίδια εικόνα και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου σε γενική συνέλευση τμήματος 500 φοιτητών, συμμετείχαν 40 άτομα και υπέρ της κατάληψης ψήφισαν οι 25. «Και εάν δεν βγαίνουν τα νούμερα, συνεχίζουν τη συζήτηση για ώρα ώστε κάποια στιγμή μερικοί να βαρεθούν και να φύγουν, για να διαμορφωθεί πλειοψηφία», λέει στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός. Ακόμη και εάν ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολών είναι τώρα μικρός, μήπως –όπως στις περυσινές κινητοποιήσεις– ξαναδούμε με διάφορα τρικ, οι φοιτητικές παρατάξεις να συντηρούν επικοινωνιακά ένα κλίμα έντασης στα ΑΕΙ;

Ειδικότερα, ένα νέο επεισόδιο της προσπάθειας απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτιμάται πως θα διαδραματισθεί από την Τρίτη, ημέρα που έχουν προγραμματιστεί οι πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με δεδομένο ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κατάληψη των ιδρυμάτων, βάσιμοι είναι οι φόβοι πως «θα τιναχθούν στον αέρα οι εκλογές». Ηδη, οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης προσανατολίζονται να αποφασίσουν αναβολή των εκλογών.

Ζητούν χρόνο για τον 4ετή προγραμματισμό

«Ο τετραετής προγραμματισμός απαιτεί αλλαγή φιλοσοφίας. Δώστε μας χρόνο». Αυτό ζητούν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων για να συντάξουν τον ακαδημαϊκό - αναπτυξιακό προγραμματισμό τους, διαχωρίζοντας σαφώς τις θέσεις τους από τις φοιτητικές παρατάξεις που αντιτίθενται στη διάταξη. Όμως, το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα ιδρύματα να καταθέσουν τον προγραμματισμό τους έως τις 30 Μαΐου προκάλεσε αντιδράσεις. Οι πρυτάνεις ζητούν παράταση της προθεσμίας, και αναμένεται να λάβουν τη θετική απάντηση επισήμως από τον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Σύνοδο Πρυτάνεων τον Ιούνιο.

«Η πλειονότητα των τμημάτων και των υπηρεσιών έχει ολοκληρώσει τον τετραετή προγραμματισμό. Ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος. Το ουσιαστικό είναι ότι αλλάζει η φιλοσοφία στη λειτουργία του κάθε ιδρύματος», τονίζει στην «Κ» ο κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου έως τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς τον τετραετή προγραμματισμό.

«Το αίτημα του υπουργείου Παιδείας είναι απόλυτα σωστό, διότι θα βοηθήσει τα ιδρύματα να σχεδιάσουν την ανάπτυξή τους σε βάθος χρόνου και όχι με βάση τις ετήσιες ανάγκες τους όπως τώρα» λέει στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. «Όμως υπάρχουν δυσκολίες» συμπληρώνει ο ίδιος. «Η έλλειψη εμπειρίας και παράδοσης σε τέτοια ζητήματα δυσκολεύει την κατάσταση» προσθέτει στην «Κ» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόρης Πραστάκος.


13 May 2008

Τελεσίγραφο

Χρηματοδότηση μόνο για λειτουργικές ανάγκες θα λάβουν από το επόμενο έτος όσα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν συντάξουν το 4ετές συμβόλαιο με το υπουργείο Παιδείας. Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου.

Στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου σήματος του υπουργείου ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ο 4ετής προγραμματισμός για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2009, κατά συνέπεια όποιο Ίδρυμα δεν καταθέσει σύντομα την πρότασή του ώστε να μελετηθεί και να εγκριθεί, δεν θα χρηματοδοτηθεί το επόμενο έτος.

Ο ίδιος είπε ότι θα υπάρξει ελαστικότητα για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όχι όμως για περισσότερο. «Μεγαλύτερη καθυστέρηση θα είναι αιτία να χάσουν χρήματα, αφού όπως είναι λογικό πρώτα θα κριθούν όσα Ιδρύματα καταθέσουν έγκαιρα τις προτάσεις τους» εξήγησε.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, από τα περίπου 460 Τμήματα των ΑΕΙ, μόλις 125 έχουν αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης.

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα δυναμικών κινητοποιήσεων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Πολιτεία έχει τους νόμους και οι διοικήσεις των ΑΕΙ, στα πλαίσια της αυτονομίας τους, έχουν πλέον όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει».

08 May 2008

Στυλιανίδης: «Καμία αλλαγή αρκετή για την Παιδεία»

Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του Προέδρου του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Ρίτσαρντ Λέβιν, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στην Ελλάδα.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε χαρακτηριστικά: «Ένα εκπαιδευτικό σύστημα και ένα πανεπιστήμιο, για να είναι πλήρες δεν αρκεί να αποσκοπεί μόνο στη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, αλλά στην παροχή ολοκληρωμένης παιδείας. Δηλαδή στη μεταλαμπάδευση ενός κώδικα αρχών και αξιών που αποτελούν το σκληρό πυρήνα του πολιτισμού μας και συμβάλλουν στο να παράγονται όχι μόνο ικανοί πολίτες, αλλά καλοί καγαθοί πολίτες, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο, για την πατρίδα τους, για την ανθρωπότητα. Αυτή είναι η βάση της φιλοσοφίας μας και σε αυτήν εδράζεται η οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια που εκδηλώθηκε ή εκδηλώνεται στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στο άρθρο 16 ο υπουργός είπε: «Όσες μεταβολές και αν γίνουν στο υφιστάμενο σύστημα δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουν την προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου. Χρειάζεται ένα σοκ και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και να μπορεί στην Ελλάδα να λειτουργήσει ελεύθερα και το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης σχετικά: «Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η σημαντικότερή μας ευκαιρία, με πολιτική συνεργασία και ευρεία κοινωνική συναίνεση να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Όποιες πανεπιστημιακές ηγεσίες προτιμήσουν τη σιωπή φοβούμενες αντιδράσεις, υπονομεύουν το ρόλο και την προοπτική των ιδρυμάτων τους. Όποιες πολιτικές ηγεσίες επιδεικνύοντας ατολμία δραπετεύουν από την αναθεωρητική διαδικασία υποτάσσοντας το εθνικό συμφέρον στην εσωκομματική τους ισορροπία, αναλαμβάνουν βαριά ευθύνη ενώπιον της γενιάς που έρχεται».

(Καθημερινή, 08-05-08 )

06 May 2008

Την κατάσταση στα χέρια τους

...
Η Ελλάδα είναι η χώρα του παραλόγου, αλλά τα πανεπιστήμιά μας ξεπερνούν ακόμη και τον ακραίο ορισμό του παραλογισμού. Τελευταίο παράδειγμα η ΑΣΟΕΕ, όπου ο πρύτανης τόλμησε να απομακρύνει μερικά ταμπλό ανακοινώσεων τα οποία είχαν τοποθετηθεί χωρίς καμία άδεια. Ακραίοι φοιτητές εισέβαλαν στα γραφεία της πρυτανείας και αφήρεσαν κομπιούτερς και άλλο υλικό, δηλώνοντας πως θα επιστραφούν μόλις ο πρύτανης υποχωρήσει στις πιέσεις τους.

Δεν γνωρίζουμε για πόσες ακόμη δεκαετίες ο ελληνικός λαός θα πληρώνει τα σπασμένα στα ελληνικά πανεπιστήμια επειδή λιγοστοί –φοιτητές και μη– επιλέγουν τη βία ως τρόπο συμπεριφοράς. Ηλθε, πάντως, η ώρα οι πανεπιστημιακές κοινότητες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να λειτουργήσουν αποφασιστικά ώστε να τεθεί τέρμα σε αυτές τις απαράδεκτες και φασίζουσες συμπεριφορές.

(Καθημερινή, 6/5/2008)

Βία και αποχή

Αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα αποφάσισαν οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την Πέμπτη και την Παρασκευή, με αφορμή την κατάληψη της πρυτανείας. Οι καθηγητές καταγγέλλουν τα φαινόμενα βίας που λαμβάνουν χώρα στο πανεπιστήμιο, ειδικά τον τελευταίο καιρό.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ, τονίζει ότι μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη αποφάσισε να κηρύξει αποχή των μελών ΔΕΠ από τα διδακτικά τους καθήκοντα, διάρκειας μίας εβδομάδας κάθε φορά που παρατηρείται διάλυση του συλλογικού οργάνου του Πανεπιστημίου ή άλλο γεγονός βίας στο μέλλον.

Αφορμή για τη γενική συνέλευση της Τετάρτης αποτέλεσε η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ φοιτητών και καθηγητών.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, μεταξύ άλλων συζητήθηκε το γεγονός ότι όλο και συχνότερα ομάδες φοιτητών διαλύουν συνεδριάσεις οργάνων του Πανεπιστημίου, όπως είναι η Σύγκλητος ή οι Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι όροι τους.

Οι καθηγητές καταδίκασαν τα πρόσφατα επεισόδια και εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη νοσηρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

(www.in.gr, 7/5/2008)


Οι καταλήψεις σαν φάρσα

Η ιστορία πραγματικά επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Κάθε κινητοποίηση των φοιτητών γίνεται όλο και πιο αστεία. Τελευταίο κρούσμα οι ιδιότυπες καταλήψεις της Πρυτανείας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αίτημα την επιστροφή κάποιων ταμπλό ανάρτησης αφισών που απομάκρυνε ο πρύτανης. Προχθές, μάλιστα, οι φοιτητές της άκρας Αριστεράς «κατάσχεσαν» συμβολικά και κρατούν ως ενέχυρο ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Πανεπιστημίου μέχρι να τους επιστραφούν τα ταμπλό. Λες και ο εξοπλισμός αυτός δεν ανήκει στους ίδιους, λες και δεν τον αγόρασαν οι γονείς τους με τους φόρους τους.

Η λειτουργία των πανεπιστημίων εξαρτάται πλέον από τα όλο και πιο ιδιαίτερα γούστα ελάχιστων συνδικαλισμένων φοιτητών. Ακραίες ομάδες φοιτητοπατέρων, με όλο και πιο παράλογα αιτήματα, φρενάρουν την πρόοδο των ιδρυμάτων, υπονομεύουν το μέλλον χιλιάδων φοιτητών που μοχθούν να μάθουν και να προκόψουν.

Η κατάσταση στα πανεπιστήμια γίνεται πλέον κωμωδία. Επικίνδυνη, όμως, για το μέλλον χιλιάδων παιδιών, που σύντομα θα αρχίσουν να ψάχνουν μια θέση στην παραγωγική διαδικασία και δεν θα μπορούν γιατί δεν θα έχουν τα εφόδια. Και η ανεργία των πτυχιούχων θα συνεχίσει να καλπάζει, επειδή κάποιοι φοιτητοπατέρες ζητούν όλο και περισσότερα ταμπλό.

(Καθημερινή, 8/5/2008)

05 May 2008

Θα εξομοιωθούν ΤΕΙ-ΑΕΙ μέσα στο 2008

(Έθνος, 3/5/2008)

Ο υπουργός έχει περάσει τις σχετικές διαδικασίες από τα ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ, κι είναι έτοιμος να βάλει την υπογραφή του στα Π.Δ. μαζί με αυτές των υπουργών, Γιώργου Αλογοσκούφη, Γιώργου Σουφλιά και Αλέξανδρου Κοντού. Προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, που θα αφορά τη μεταρρύθμιση των αναλυτικών προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ για το ίδιο διάστημα έχει προγραμματιστεί να έρθει στη Βουλή νέος νόμος για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Παρατηρείται μία αντίδραση τις τελευταίες ημέρες από τα Πολυτεχνεία και το ΤΕΕ στη δήλωσή σας ότι θα αναγνωρίσετε εντός του 2008 τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ. Ποιες είναι οι προθέσεις σας;
Πάνω από 300.000 παιδιά που αποφοίτησαν από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα που να τους εντάσσουν στην αγορά εργασίας. Περίπου 46 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δημιουργήθηκαν μετά το 2000 χωρίς μελέτη βιωσιμότητας στην αγορά εργασίας και με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, η οποία λήγει το 2008. Παρά τις προσπάθειες της προκατόχου μου, 22 πανεπιστήμια και 34 ΤΕΙ συνεχίζουν να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα διότι η προηγούμενη κυβέρνηση όταν τα ίδρυε για να ικανοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες δεν προέβλεπε με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, οδηγώντας σε αδιέξοδο τόσο τους φοιτούντες όσο και τους γονείς τους.

Εχουμε δεσμευτεί ότι μέσα στο 2008 το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα προχωρήσει στην έκδοση όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων. Ηδη το ΣΑΠΕ και το ΣΑΤΕ έχουν δώσει τις σχετικές εγκρίσεις. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της κοινωνίας.
Προχωρά κάποιο πρόγραμμα αναδιάταξης του χώρου των ΤΕΙ, διότι τι λογική έχει να αυξάνεις τον αριθμό των θέσεων σε ιδρύματα που και πάλι δεν τα προτιμά κανείς;
Δεν είναι η βάση του 10 που αποθάρρυνε την εγγραφή σε κάποια ΤΕΙ αλλά η ανάγκη αναβάθμισης των ίδιων των ΤΕΙ και σωστής προπαγάνδισης των αναλυτικών τους προγραμμάτων, καθώς και η ανάγκη κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των επιστημονικών αυτών αντικειμένων.


Υπό αυτήν την έννοια, είμαστε σε μια διαδικασία εξυγίανσης και εξορθολογισμού του χώρου των ΤΕΙ. Ήδη όλες οι διατάξεις που εισάγουμε κινούνται στην εξομοίωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με στόχο όχι την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων αλλά την αναβάθμιση των ΤΕΙ.

Ο στόχος μας είναι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να μην έχουν θεματικές αλληλοεπικαλύψεις και να διέπεται η σχέση τους όχι από συγκρουσιακή λογική, αλλά από συμπληρωματικότητα με στόχο πάντοτε να διασφαλίζονται πραγματικές προοπτικές για τους αποφοίτους και των δύο τύπων Ιδρυμάτων, και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στην αγορά εργασίας.
Πόσο επηρεάζει τη στρατηγική σας στην παιδεία, το μπλοκάρισμα της αναθεώρησης του Αρθρου 16 που φαίνεται πολύ πιθανό; Τι βλέπετε να γίνεται;
Επηρεάζει καταλυτικά. Η αυστηρότητα της αναθεωρητικής διαδικασίας στο ελληνικό Σύνταγμα θα γίνει αιτία να χάσουμε πολύτιμο χρόνο, αν η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει να δραπετεύει.

Είναι απογοητευτικό ο Γ. Παπανδρέου να πιστεύει στην αναθεώρηση του Αρθρου 16, ο Ευ. Βενιζέλος να έχει υποστηρίξει την ύπαρξη Μη Κρατικών Πανεπιστημίων ακόμη και στο υφιστάμενο πλαίσιο του 16.

Και τώρα που ο Κ. Καραμανλής προχωρά τη διαδικασία κόντρα σε δογματικά κατεστημένα συμφέροντα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση να ενδοσκοπεί και υποτάσσοντας το εθνικό στο εσωκομματικό συμφέρον να μην τολμά να πάρει αποφάσεις.