Ο πρύτανης στο νοσοκομείο
Με «εγκεφαλική διάσειση μετρίου βαθμού και σπασμό των αυχενικών μυών» εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μάνθος, που διακομίστηκε στο ίδρυμα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το πρωί, μετά τη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου, από φοιτητές.
Στο μεταξύ, η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, με αφορμή το συμβάν, αποφάσισε ως πρώτο βήμα την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, έως ότου ληφθεί νέα απόφαση, και παράλληλα, καταδίκασε το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί το αποκορύφωμα της βαθμιαίας αυτοδιάλυσης του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, ύστερα από συνεδρίασή τους, εκφράζουν την αγανάκτηση και την αγωνία της Πρυτανείας για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ της χώρας, ενώ χαρακτηρίζουν «ακραία και άνανδρη τη βίαιη συμπεριφορά ομάδων φοιτητών». Παράλληλα, κάνουν λόγο για βίαιη καταπάτηση του ασύλου, προσπάθεια φίμωσης της Συγκλήτου και παρεμπόδιση της δημοκρατίας και της διακίνησης ιδεών.
Το γεγονός καταδίκασε και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρυτανικό του Συμβούλιο, μετά την έκτακτη συνεδρίασή του. Συγκεκριμένα, καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα «να απομονώσει τους φορείς βίας» και εφιστά την προσοχή πολιτείας και πολιτικών δυνάμεων «για το γενικότερο κίνδυνο από τέτοιες ακρότητες». Εισβολή φοιτητών στη Σύγκλητο
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου, περίπου 200 φοιτητές εισήλθαν στην αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα και αξιώνοντας τη διακοπή της συνεδρίασης, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους για το επίμαχο θέμα του επιχειρησιακού πλάνου.
Ακολούθησαν διαπληκτισμοί μεταξύ των δύο πλευρών με αποτέλεσμα, κάποια στιγμή, ο πρύτανης να χάσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.
Μετά από αυτό ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Νίκος Μουσιόπουλος, δήλωσε ότι συγκάλεσε έκτακτη Κοσμητεία, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο τριήμερου κλεισίματος του πανεπιστημίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το επεισόδιο.
Καταδίκη και από τη Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων
Η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων των ελληνικών Πανεπιστημίων, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη σημερινή επίθεση και άσκηση σωματικής βίας κατά του πρύτανη, γεγονός που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αποτελεί την αποκορύφωση της κατάλυσης της δημοκρατίας, της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και του ακαδημαϊκού ασύλου.
Η Σύνοδος, τονίζει ότι η επίθεση που δέχεται τον τελευταίο καιρό το Δημόσιο Πανεπιστήμιο το απαξιώνει και το υποβαθμίζει. Καλούμε τον πολιτικό κόσμο και τους κοινωνικούς φορείς να αντιδράσουν και να σταθούν στο πλευρό του δημόσιου πανεπιστημίου, καταδικάζοντας τις πράξεις βίας και απαξίωσης από οπουδήποτε και αν προέρχονται.
Η Σύνοδος καταλήγει: Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να προστατεύσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο, τις Ακαδημαϊκές αξίες και την Αξιοπρέπεια των Πανεπιστημίων.
Αναστέλλει τη λειτουργία του για 29 και 30 Μαΐου η Γεωπονική του ΑΠΘ
Την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τις 29 και 30 Μαΐου αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Το διοικητικό συμβούλιο της Γεωπονικής Σχολής καταδίκασε την «βάναυση και απάνθρωπη» επίθεση κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, Αναστάσιου Μάνθου, που, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, «αποτελεί ταυτόχρονα και επίθεση κατά του δημόσιου πανεπιστημίου και κατά του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου, επομένως αφορά άμεσα ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα».
Τα επεισόδια καταδίκασε και το διοικητικό συμβούλιο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι «παρόμοιες ενέργειες μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του κοινού ποινικού κώδικα», καθώς δεν καλύπτονται από την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου, αλλά αντίθετα την καταστρατηγούν.