24 May 2007

Νέες (και οριστικές) ανακατατάξεις στα ΤΕΙ

Η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία πήρε στα ΑΕΙ της χώρας (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), περίπου τον παλαιό τυπικό δρόμο της, χωρίς κανείς να προβληματίζεται για το χαμένο χρόνο των σπουδαστών και για όλα τα άλλα που χάθηκαν, κυρίως η αξιοπιστία των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η αξιοπρέπεια του διδακτικού προσωπικού.

Οι συνδικαλιζόμενοι εκπαιδευτικοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία περιφερόμενοι ψηφοθήρες και μονίμως υποψήφιοι σε όποια εκλογική διαδικασία προκύψει, μετράνε κέρδη και χασούρα σε ψήφους, κεφαλαιοποιούν τη μελετημένη αδιαφορία τους και τη θορυβώδη σιωπή τους στην εκπαιδευτική απραξία 3-4 μηνών και αποβλέπουν στην επόμενη αναμπουμπούλα για να βελτιώσουν τη θέση τους στις επικείμενες εκλογές προέδρου, δ/ντή, προϊσταμένου, συνδικαλιστή κλπ. κλπ., ό,τι προκύψει.

Όμως οι αλλαγές επέρχονται ραγδαίες και οι μόνοι που δεν τις βλέπουν επερχόμενες, από πολλών ετών, είναι εκείνοι που ποτέ δεν αντιμετώπισαν το ΤΕΙ ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά μόνο σαν χώρο για διαπραγματεύσεις και συναλλαγές, για αλληλοϋποστήριξη και αλληλοθάψιμο.

Ήδη το επόμενο φθινόπωρο 2007 θα προκύψουν εκ νέου δύο προβλήματα -στην πραγματικότητα θα ενταθούν-, τα οποία θα προκαλέσουν σημαντικότατες ανακατατάξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

  1. Η δικαστική αναγνώριση των παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ (ΚΕΣ) και η υποχρέωση του κράτους για αντιμετώπισή τους με ίσους όρους, όπως τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ. Ο γονιός από την Αθήνα θα προτιμήσει να στείλει το παιδί του στο «ξένο πανεπιστήμιο της Ομόνοιας», αφού θα πάρει ισότιμο αγγλικό ή γαλλικό πτυχίο, παρά να το στείλει στην Ξάνθη, στα Ιωάννινα ή στην Κρήτη. Και να σημειωθεί ότι ετοιμάζονται ήδη ξένα Ιδρύματα να δημιουργήσουν αυτοτελή παραρτήματά τους στην Ελλάδα και όχι μέσω ΚΕΣ, με Άγγλους και Έλληνες καθηγητές επαρκών προσόντων, αφού υπάρχει εδώ διαθέσιμο χρήμα.

    Η ιδέα ότι θα τεθούν τέτοιοι όροι λειτουργίας, ώστε να μην μπορούν να σταθούν αυτά τα παραρτήματα, ανάγονται στη σφαίρα της αερολογίας των πολιτικών και των παρατρεχάμενων συνδικαλιστών, δεδομένου ότι οι όροι πρέπει να είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αν εφαρμοστεί αυτό, πάνω από τα μισά ελληνικά ΑΕΙ θα πρέπει να κλείσουν ή να αναπροσαρμοστούν ήδη για κτιριακούς λόγους.

    Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι, η όποια «αυστηρή» ρύθμιση λειτουργίας για τα τέως ΚΕΣ και νυν «ευρωπαϊκά ΑΕΙ» θα ατονήσει και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, όπως έγινε με τις «αυστηρές» ρυθμίσεις στους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, στον ξενοδοχειακό χώρο, στις αεροπορικές εταιρίες, στην ακτοπλοΐα, όπως γίνεται με τις «αυστηρές» ρυθμίσεις σε τόσους άλλους θεσμούς στη χώρα μας που λειτουργούν υποβαθμισμένοι.

  2. Η συνέχιση ερημοποίησης των περιφερειακών ΤΕΙ και πολλών πανεπιστημιακών Τμημάτων λόγω του (ορθού!) μέτρου της βάσης του 10, θα προκαλέσει νέες μελέτες της δεκάρας, νέες διαμαρτυρίες του σουβλατζή στην Καστοριά, του Κοινοτάρχη στην Ύδρα και του χαρτοπώλη στην Καλαμάτα, νέες αντιπαραθέσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα με τη συνήθη μπουρδολογία ασχέτων και, τελικά, νέες προσπάθειες για αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς καμιά προοπτική επιτυχίας.

    Η ελληνική πολιτεία έχει πετύχει την πρωτοφανή διαστροφή να προσαρμόζει την εκπαίδευση όχι στις πραγματικές ανάγκες παιδείας των Ελλήνων, αλλά σε αλλότριες ανάγκες εξωεκπαιδευτικών παραγόντων και αυτό το τέρας εκδικείται τώρα. Να σημειωθεί δε, με αυτή την ευκαιρία, ότι η ερημοποίηση των περιφερειακών ιδρυμάτων δεν προκύπτει από προβλήματα της εκπαίδευσης και της παιδείας, αλλά από ένα φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο οφείλεται στην αριθμητική εξάντληση του ανθρώπινου δυναμικού που είναι στατιστικά κατ' έτος σε θέση να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα σενάρια που συζητούνται ήδη για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, για τις προοπτικές των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και για το προσωπικό τους, είναι πολύ δραστικά. Κι αν δεν υλοποιηθούν αυτά τα σενάρια στην αμέσως επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, λόγω των επερχόμενων εκλογών, σίγουρα θα ανακοινωθούν αμέσως μετά, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση και στο υπουργείο παιδείας: Θα γίνουν συνενώσεις και συμπτύξεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και, με την ευκαιρία, θα ενοποιηθούν και ως προς το όνομα Τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Θα πάψει ο διπολισμός, θα υπάρχουν μόνο πανεπιστήμια με κάποιους προσδιορισμούς στον τίτλο.

Αυτά όλα σημαίνουν ότι για το προσωπικό των ΤΕΙ επέρχεται νέα διαδικασία αξιολόγησης, μετά από εκείνη του 2001 που έγινε με την ψευτο-ανωτατοποίηση για κομματικό βόλεμα και για παραπλάνηση των αφελών. Τώρα, θα αξιολογήσουν όμως απευθείας και αποκλειστικά οι καθηγητές των πανεπιστημίων, στα οποία θα ενταχθούν τα υπάρχοντα τμήματα των ΤΕΙ. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν θα γίνουν κάποιοι λίγοι εξ ημών αποδεκτοί σε θέσεις αναπληρωτή καθηγητή, πολλοί θα πάνε όμως ως επίκουροι καθηγητές, και οι περισσότεροι ως λέκτορες. Και όλοι οι επιβιώνοντες μέσω μεταβατικών διατάξεων, χωρίς τυπικά (και, εν πολλοίς, χωρίς ουσιαστικά) προσόντα, θα ενταχθούν στις βαθμίδες του ΕΔΤΠ (ΕΤΠ στα καθ' ημάς).

Φυσικά, οι ράθυμοι ψηφοεπαίτες συνδικαλιστές θα βρουν και πάλι ευκαιρία, παρέα με τους μηδενιστές πανεπιστημιακούς και μίζερους εκπροσώπους τού «όχι σε όλα», να καταγγείλουν την παγκοσμιοποίηση και τον καπιταλισμό, τη συνωμοσία ενάντια στον Ελληνισμό και τις παραδόσεις του γένους. Να υπενθυμίσω, μόνο, ότι είναι περίπου οι ίδιοι συνδικαλιστές που το καλοκαίρι του 2001 πήραν σε σύσκεψη στη Λάρισα απόφαση να μην συμμετάσχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού και να καλέσουν το Ε.Π. των ΤΕΙ να απόσχη από αυτές - διαδικασίες αξιολόγησης που μεθόδευσαν, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, με ιδιοτέλεια οι κομματικοί φωστήρες του ΥΠΕΠΘ. Μόλις όμως επέστρεψαν «οι σκληροί της Λάρισας» στις έδρες τους, έσπευσαν σχεδόν όλοι να υποβάλουν κρυφά αιτήσεις και άφησαν έτσι μετέωρους και ακάλυπτους όλους εκείνους τους ανυποψίαστους εκπαιδευτικούς που είχαν πάρει σοβαρά τις διακηρύξεις τους. Τέτοιο «σκληρό» ήθος!

Σύντομος επίλογος: Εννοείται, ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, όσοι δεν αρκούμαστε στο φιλοδώρημα της βιοποριστικής εξασφάλισης, θα έχουμε καταποντιστεί αναπόδραστα και οριστικά, αν δεν απαγκιστρωθούμε έγκαιρα από τα βαρύδια των ιδιοτελών και δεν πάρουμε πρωτοβουλίες για επηρεασμό των εξελίξεων.

Σ.Φρ.



No comments: