09 May 2007

Αναγνώριση ιδιωτικών εκπαιδευτικών

ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


Σ' αυτή τη διεύθυνση σχολιάζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τέως Υπουργός, Ευάγγ. Βενιζέλος, το θέμα που αφορά στην αναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την αναγνώριση των ελληνικών Κ.Ε.Σ.

Στην παρατήρησή μου:
«Γράφετε ότι πρέπει "να θεσπιστούν αυστηροί όροι για την ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΣ". Δεν φοβάστε ότι, αν οι ίδιοι αυστηροί όροι εφαρμοστούν για λόγους ισονομίας και στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, μερικά Τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ (όχι λίγα εκτιμώ εγώ) θα πρέπει επίσης να κλείσουν; Γνωρίζω κτηριακά συγκροτήματα εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είναι κατασκευασμένα για 10-12 χιλιάδες σπουδαστές και ήδη τώρα φοιτούν σ' αυτά περί τις 30.000»
απαντάει ο Ε.Β.:
«Έχετε δίκιο. Η θέσπιση προδιαγραφών (υποδομές, διδακτικό προσωπικό, δαπάνη ανά φοιτητή, αναλογία διδασκόντων/ διδασκομένων, ερευνητικές αποδόσεις, δημοσιεύσεις κλπ.) για τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, τα ΚΕΣ κ.ο.κ. θα αναδείξει τα κενά και άρα τα συγκεκριμένα αιτήματα που πρέπει να προβάλλουν τα ιδρύματα και να ικανοποιεί το κράτος.»
Που σημαίνει ότι η (όποια) ελληνική κυβέρνηση θα καταπιεί την απόφαση και θα αφήσει τα Κ.Ε.Σ. ανεξέλεγκτα, αφού γνωρίζουμε ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την προσαρμογή των δημόσιων Ιδρυμάτων σ' εκείνα που θα απαιτεί από τα ιδιωτικά. Συναφές είναι και το σχόλιο της εφημερίδας, δεξιά.

No comments: