25 November 2007

Ειρήνη στο χώρο της Παιδείας;

(Απόστολος Λακασάς, Καθημερινή, 21/11/2007)

Στέρεες γέφυρες με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους εκπροσώπους της επιχειρεί να στήσει ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Αρχίζοντας από χθες, που είδε τα προεδρεία των ΤΕΙ Αθηνών, Πειραιώς και Καβάλας, θα συναντήσει τις πρυτανικές αρχές και τα προεδρεία όλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για να συζητήσει τα προβλήματά τους.

Στις χθεσινές συναντήσεις, τα προεδρεία των τριών ΤΕΙ έθεσαν το ζήτημα της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού. Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην έκτακτη επιχορήγηση των 7 εκατ. ευρώ που δόθηκε στα ΤΕΙ και απέδωσε τη μείωσή της σε σχέση με πέρυσι στην ανάγκη να εξοικονομηθούν κονδύλια για τις πυρόπληκτες περιοχές. Επίσης, τα ιδρύματα ζήτησαν μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών, ενώ στις συναντήσεις ετέθη το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων. Για το θέμα ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για να αξιολογηθούν τα κολέγια με αυστηρούς όρους.

Οι πρόεδροι των κεντρικών ΤΕΙ ζήτησαν, επίσης, την κατάργηση των μετεγγραφών από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά ιδρύματα. Το θέμα βέβαια των μετεγγραφών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ιδρύματα είναι οξύ και στα πανεπιστήμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προεδρείο του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, αφού κάθε χρόνο οι εισακτέοι του αυξάνονται πάνω από 100 (πέρυσι 112%) λόγω των μετεγγραφών από το Τμήμα Γεωγραφίας του Παν. Αιγαίου.

Το Τμήμα στο Χαροκόπειο δεν αποκλείει την αναστολή της λειτουργίας του, εάν δεν δοθεί λύση. Στον αντίποδα, τη λειτουργία του θα εγκαινιάσει από το έτος 2008 - 2009 το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Παν. Αθηνών. Σε σύσκεψη στο πανεπιστήμιο, παρουσία του κ. Στυλιανίδη και των πρέσβεων των σλαβικών χωρών, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι βούληση είναι να υποστηριχθεί το νέο τμήμα και στο νέο πλαίσιο της ενθάρρυνσης της πολυγλωσσίας.


No comments: