12 March 2008

Τελεσίγραφο για την αξιολόγηση


Μπορεί η αξιολόγηση να συνδέεται, πλέον, άρρηκτα με τη χρηματοδότηση και αρκετές σημαντικές δράσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ (βλ. μεταπτυχιακά), ωστόσο μόνο 114 τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού, έχουν δεχθεί τη νέα πραγματικότητα.

Αν και όχι τόσο αισιόδοξοι οι αριθμοί, ο υπουργός Παιδείας θεωρεί πως η διαδικασία της αξιολόγησης θα επιταχυνθεί ειδικά μετά τα τελεσίγραφα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση. Το επισήμανε ο ίδιος χθες, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ), Σπύρο Αμούργη.

Δήλωσε σαφώς: «Οπως γνωρίζετε, κατά την τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ συνέδεσα τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών, είτε από ευρωπαϊκούς είτε από εθνικούς πόρους, με την πορεία και την αποτελεσματικότητα στη διαδικασία της αξιολόγησης. Επιμένουμε σε αυτή τη λογική, διότι θεωρούμε ότι μέσα από την αξιολόγηση βελτιώνεται η ποιότητα των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων και παράλληλα αυξάνονται οι δυνατότητες και για τους φοιτητές αλλά και για τους διδάσκοντες».

Πολλές «ταχύτητες»

Προς το παρόν, πάντως, η διαδικασία προχωρά με πολλές ταχύτητες. Υπάρχουν ιδρύματα που έχουν εντάξει είτε το σύνολο των τμημάτων είτε την πλειονότητα αυτών στη διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης (Πανεπιστήμια Πειραιώς, Μακεδονίας, Κρήτης) και το φθινόπωρο θα δεχτούν τους εξωτερικούς αξιολογητές. Υπάρχουν όμως και ιδρύματα από τα οποία κανένα τμήμα δεν έχει απευθυνθεί στην ΑΔΙΠ, όπως το ΕΜΠ, το οποίο πάντως είναι από τα πρώτα ανώτατα ιδρύματα που εφάρμοσαν σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης. Λίγα είναι και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχουν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία.

«Οσα τμήματα στείλουν εκθέσεις αξιολόγησης μέχρι το τέλος Μαΐου, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να προγραμματίσει τις επισκέψεις των εξωτερικών αξιολογητών το φθινόπωρο» δήλωσε ο κ. Αμούργης, επιβεβαιώνοντας την αναφορά του υπουργού στη δρομολόγηση των εξωτερικών αξιολογήσεων στα «προχωρημένα τμήματα».

Μέχρι στιγμής στο σύνολο των περίπου 470-490 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία τα 114 σε σύνολο 16 ιδρυμάτων, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί, καθώς είναι απαραίτητα τα στοιχεία δύο εξαμήνων. Αργότερα, το χρονικό διάστημα θα είναι τετραετές.


(της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2008)


No comments: