16 January 2008

Παρατηρητήριο για τριτοβάθμια εκπαίδευση

Συγκροτήθηκε από πανεπιστημιακούς


(του Απόστολου Λακασά, Καθημερινή, 15/1/2008)

Ομάδα κρούσης για την επισήμανση των προβλημάτων, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ΑΕΙ συγκροτούν πανεπιστημιακοί, οι οποίοι μετείχαν στη λεγόμενη «ομάδα των 1.000 πανεπιστημιακών», οι οποίοι ετάχθησαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για τη Μεταρρύθμιση και Αναβάθμιση του πανεπιστημίου» οι οποίοι ίδρυσαν το Παρατηρητήριο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι ένα think tank με στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη νέων ιδεών γύρω από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τη μελέτη διεθνών ρευμάτων και τάσεων. Ταυτόχρονα, ο φορέας επιδιώκει να βοηθήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και να προσαρμοστούν στις διεθνείς εξελίξεις. Ειδικότερα, μιλώντας χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου κ. Αχιλλέας Μητσός, τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του νέου οργανισμού είναι να αποτελέσει χώρο ζύμωσης νέων ιδεών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και πεδίο διαλόγου για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με βάση και τις εξελίξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το Παρατηρητήριο θα δώσει το στίγμα του με την οργάνωση διεθνούς συνεδρίου από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου με τη συμμετοχή ξένων πανεπιστημιακών και διανοουμένων, οι οποίοι έχουν εμπειρία από διοίκηση πανεπιστημίων. Το συνέδριο θα κινηθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες:

- Τη διασφάλιση της ποιότητας, με τους συνέδρους να εστιάζουν στην αξία της αξιολόγησης αλλά και να δίνουν βάρος στη σημασία της σωστής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών.

- Την ενίσχυση των σχέσεων των πανεπιστημίων με την κοινωνία και την οικονομία.

- Το άνοιγμα των ελληνικών ΑΕΙ στο διεθνές περιβάλλον, με κύριο στόχο την καλύτερη συμμετοχή των ελληνικών ΑΕΙ στον ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και έρευνας.

- Θα εξετασθούν οι όροι και τα βήματα για την ουσιαστική οικονομική και ακαδημαϊκή αυτονομία των ΑΕΙ.

«Πρέπει να ξεκολλήσουμε από το τέλμα, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι», δήλωσε στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Παγουλάτος, αποτυπώνοντας το πνεύμα όσων μετέχουν στην προσπάθεια.

Ποιος είναι ο Αχ. Μητσός


Ο Αχιλλέας Μητσός είναι οικονομολόγος με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των ΗΠΑ. Από το 2000 μέχρι το 2006 ήταν γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Διετέλεσε διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρμόδιος για το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό (1996), για την επαγγελματική κατάρτιση (1993). Είναι επισκέπτης καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE).


No comments: