28 December 2007

Φοιτητών ευθύνες

(του Απόστολου Λακασά, Καθημερινή, 25/12/2007)

Οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων ανησυχούν για το μέλλον τους. Οι φοιτητικές παρατάξεις ανησυχούν για το δικό τους μέλλον επίσης… Τα τελευταία έκτροπα σε ιδρύματα της χώρας, με μέλη φοιτητικών παρατάξεων να διακόπτουν με το έτσι θέλω συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων (Πανεπιστήμιο Κρήτης), να κρατούν ομήρους πανεπιστημιακούς (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και να διακόπτουν εκλογές αντιπρύτανη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), οφείλουν να προβληματίσουν σοβαρά τόσο τους πανεπιστημιακούς όσο και τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Οι φοιτητικές παρατάξεις αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Μάλιστα, πολλά από τα σημερινά προβεβλημένα και με αναγνωρισμένο έργο στελέχη από όλα τα κόμματα, τον χώρο της δημόσιας διοίκησης, τα μέσα ενημέρωσης και τον ακαδημαϊκό χώρο υπήρξαν ενεργά μέλη φοιτητικών παρατάξεων και συνέβαλαν στην ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος ως φορέα διαλόγου, διεκδικήσεων και πολιτικών ζυμώσεων. Ομως, η κατάσταση με τα χρόνια άλλαξε.

Οι φοιτητικές παρατάξεις από πυρήνες διαλόγου και έκφρασης νέων ιδεών μέσα στα ιδρύματα έχουν μετατραπεί σε πυρήνες εξουσίας. Οι παρατάξεις δίνουν στους φοιτητές σημειώσεις μαθημάτων προς εξέταση, καθορίζουν το πρόγραμμα των εξετάσεων, απαιτούν να δοθούν επιπλέον φοιτητικές ταυτότητες σε μη δικαιούχους, έχουν λόγο στην διάθεση των δωματίων στις φοιτητικές εστίες, απαιτούν από πανεπιστημιακούς να περάσουν σε μαθήματα αδιάβαστους φοιτητές κ.λπ., κ.λπ. Οι γνωστοί «φοιτητοπατέρες» εκμεταλλεύονται την εξουσία που τους δίνει η ψήφος τους στις εκλογές πρυτάνεων και άλλων θεσμικών οργάνων, και ουσιαστικά λύνουν και δένουν μέσα στα ιδρύματα. Η ύπαρξη συναλλαγής μεταξύ υποψηφίων πανεπιστημιακών και «φοιτητοπατέρων» είναι γνωστή. Ετσι, όταν ο εκλεγείς πια πρύτανης, αντιπρύτανης, κοσμήτορας, πρόεδρος τμήματος πάει να εναντιωθεί στις απαιτήσεις των «φοιτητοπατέρων» την… πληρώνει με χτίσιμο πόρτας, διακοπή συνεδρίας, γιαουρτώματα και άλλα τραγελαφικά…

Αυτή είναι η εικόνα του φοιτητικού κινήματος (χωρίς να λείπουν οι λιγοστές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Ομως, πλέον οι «φοιτητοπατέρες» βλέπουν την καρέκλα τους να τρίζει. Και αυτό διότι ο νέος νόμος-πλαίσιο προβλέπει καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις εκλογές θεσμικών οργάνων και όχι διά των εκλεκτόρων-«φοιτητοπατέρων». Η εφαρμογή της διάταξης περί καθολικής ψηφοφορίας κρίνεται κομβική, καθώς σε πολλά ιδρύματα στο τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς θα γίνουν πρυτανικές εκλογές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όλες οι παρατάξεις δεν αποδέχονται την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών. Στο όνομα ποιας δημοκρατίας;

Πλέον πρέπει να πούμε «δεν πάει άλλο» μπροστά σε αυτή την κατάσταση που αμαυρώνει το φοιτητικό κίνημα, αλλοιώνει τον ρόλο του, και συμβάλλει στο τέλμα των ελληνικών πανεπιστημίων. Και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


27 December 2007

Αξιολόγηση κατά επιστημονικό αντικείμενο


Σε προηγούμενη ανάρτηση δόθηκαν στοιχεία από τη μελέτη του γερμανικού οργανισμού CHE, «Centrum für Hochschulentwicklung» (=Κέντρο για Πανεπιστημιακή Ανάπτυξη). Εδώ ένας πίνακας
με τις επιδόσεις κάθε χώρας στα επιστημονικά αντικείμενα Χημείας, Φυσικής, Βιολογίας και Μαθηματικών.

(click)

25 December 2007

Η μηδενική μεταρρύθμιση

«Βάλ' του ένα "πέντε", να τελειώνουμε»


(του Τάκη Καμπύλη, Καθημερινή, 25/11/2007)

Tο αίτημα στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Aθήνας, πριν από λίγα χρόνια, προκάλεσε έκπληξη. Oι γονείς θανόντος φοιτητή ζητούσαν από το πανεπιστήμιο να του απονεμηθεί το πτυχίο μετά θάνατον. Για να «φύγει» ο γιος ως επιστήμονας... Tο έθεσαν ως δικαίωση του νεκρού.

H σύγκλητος –απ’ όσο θυμάται η Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια και σήμερα βουλευτής– τους το έκανε το χατίρι. Διότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είχε πάντα χώρο για χατίρια. Που έχουν να κάνουν ιδίως με το «χαρτί». Tο –με οποιονδήποτε τρόπο και τελικά οποιασδήποτε αξίας– «χαρτί» αποδεικνύεται η αχίλλειος πτέρνα του.

«Eίμαι κουφός», έγραψε τον περασμένο Σεπτέμβριο ένας φοιτητής στην κόλλα του και την παρέδωσε στον εξεταστή. O φοιτητής αυτός μπήκε, όπως όλοι οι νέοι με ειδικές ανάγκες, χωρίς εξετάσεις, όμως όχι για να βοηθηθεί πραγματικά αλλά για να μην τον έχουμε στη συνείδησή μας. Aπόδειξη, ότι μόλις βρέθηκε στο πανεπιστήμιο δεν υπήρχε ούτε διδασκαλία στη νοηματική ούτε τίποτα. Δεν υπήρχε χώρος γι’ αυτόν. Aπό λύπηση μπήκε και στη λύπηση αφέθηκε. Aυτή λοιπόν έμαθε να χρησιμοποιεί γράφοντας «είμαι κουφός». Για το «χαρτί».

«Bάλ’ του ένα “πέντε” να τελειώνουμε». Kι αν ο συγκεκριμένος νιώθει ότι του το χρωστάει το πανεπιστήμιο, υπάρχει η γενιά του «βάλ’ του ένα πέντε» που κανείς δεν της χρωστάει τίποτα. Αλλά κι αυτοί έχουν πολλές επιλογές;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Αθήνα, βρέθηκαν εξήντα υποψήφιοι διδάκτορες από δέκα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Aπό τα καλύτερα. Εμειναν τέσσερις μέρες και δούλεψαν πάνω στο ευρωπαϊκό διδακτορικό δίπλωμα που στήθηκε μέσω του Πανεπιστημίου Aθήνας πριν από λίγα χρόνια.

O υπεύθυνος καθηγητής, ο ιστορικός Aντώνης Λιάκος θα είχε κάθε λόγο να είναι περήφανος. Αλλωστε, ήδη, αρκετοί μαθητές και μαθήτριές του είναι ήδη γνωστοί ιστορικοί. Πάντως, όπως λέει, δεν είναι αισιόδοξος. Πιστεύει πως το δημόσιο πανεπιστήμιο θάφτηκε για μια ακόμη φορά κάτω από το χαλάκι. Mαζί του φαίνεται να συμφωνούν πολλοί, ίσως περισσότεροι από τους «χίλιους» που παρενέβησαν πέρυσι.

Δυστυχώς πέρυσι, σύμφωνα με τη Θάλεια Δραγώνα, συνέβη το χειρότερο. Oύτε το πανεπιστήμιο ούτε το υπουργείο ήσαν έτοιμοι για μεταρρύθμιση. Γι’ αυτό και ο περσινός νόμος που (μάλλον δίκην αστεϊσμού) παρουσιάστηκε ως πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία σχεδόν έχει παγώσει. Eίτε διότι σε αρκετά σημεία του δεν εφαρμόζεται –με κυβερνητική απόφαση!– είτε διότι έχουν βρεθεί τα «μπάι-πας» του συστήματος για να τον ξεπεράσουν (πλήρες κείμενο>>>).


22 December 2007

Να «τρέξει» η αξιολόγηση

(του Απόστολου Λακασά, Καθημερινή, 22/12/2007)

Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό δίνεται ιδιαίτερο βάρος και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν προς τα κράτη-μέλη. Βέβαια, όπως παρατήρησε η πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, κ. Κατερίνα Μπατζελή, οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης δείχνουν ότι καθυστερούν οι διαδικασίες βελτίωσης των δημόσιων ΑΕΙ, ενώ επιταχύνονται στο θέμα των ιδιωτικών κολεγίων. Παρά ταύτα όμως, η αξιολόγηση κρίνεται επιτακτική και για τα κολέγια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην Ελλάδα επικρατεί χάος στον συγκεκριμένο κλάδο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), τα αναγνωρισμένα κολέγια από το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης είναι σύμφωνα με το Συμβούλιο 16, σύμφωνα με τη Βρετανική Πρεσβεία 18 και σύμφωνα με τον Σύνδεσμο 10. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περί τα 45 κολέγια και σε αυτά περιλαμβάνονται όσα έχουν συνεργασίες με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, τα αμερικανικά και όσα ελάχιστα δεν έχουν συνεργασίες. Σε αυτά φοιτούν περίπου 21.000 σπουδαστές.

Φέτος υπολογίζεται ότι περίπου 7.000 νέοι σπουδαστές ενεγράφησαν στα κολέγια, με τα ετήσια δίδακτρα να κυμαίνονται από 3.600 ευρώ έως 7.900 ευρώ για τα προπτυχιακά και από 4.500 ευρώ έως 16.500 ευρώ για τα μεταπτυχιακά. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός των αποφοίτων λυκείου που επιλέγουν να σπουδάσουν σε κάποιο κολέγιο αυξάνεται, λόγω της επικείμενης αναγνώρισης των πτυχίων τους. Ενδεικτικά, πέρυσι τα κολέγια είδαν τις νέες εγγραφές να αυξάνονται κατά περίπτωση έως και 50%.


14 December 2007

Τραμπουκισμοί στην ημερήσια διάταξη

Αντίδραση της Συγκλήτου σε ομάδες φοιτητών που έχουν στόχο να ακυρώνουν συνεδριάσεις οργάνων


(του Απόστολου Λακασά, Καθημερινή, 14/12/2007)

«Κλείνουμε το ίδρυμα. Ο αυταρχισμός των μειοψηφιών δεν μπορεί να συνεχιστεί». Με μια δυναμική ενέργεια απάντησε χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης στις μικρές ομάδες φοιτητών, οι οποίοι έχουν πάγια τακτική να διακόπτουν τις συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων (Τμημάτων, Σχολής, Συγκλήτου) όταν δεν συμφωνούν με την απόφαση που αναμένεται να ληφθεί. Έτσι, χθες η Σύγκλητος αποφάσισε ότι κάθε φορά που διακόπτεται βίαια συνεδρίασή της θα αναστέλλει τη λειτουργία του ιδρύματος. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε η Σύγκλητος για τη λειτουργία Τμημάτων και Σχολών στην περίπτωση που διακόπτονται βίαια γενικές συνελεύσεις τους.

Το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η χθεσινή διακοπή από μικρή ομάδα αριστερών φοιτητών της συνεδρίασης της Συγκλήτου, η οποία είχε θέμα την ανάθεση συμπληρωματικά της φύλαξης των χώρων του ιδρύματος σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εκπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ συμφωνούσαν με την ανάθεση, η οποία δεν θίγει το περιεχόμενο του ακαδημαϊκού ασύλου, καθώς οι άνδρες της εταιρείας security είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Το πρόβλημα ασφάλειας είναι έντονο στο ίδρυμα. Πριν από περίπου ένα μήνα άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και έκλεψαν υπολογιστές, ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο παραβιάστηκαν 12 γραφεία του Τμήματος Μαθηματικών, και εκλάπησαν πέντε υπολογιστές.

Μάλιστα, και ο ενιαίος σύλλογος διδασκόντων καθηγητών του Πανεπιστημιίου Κρήτης στο Ηράκλειο -σε απόφαση του από την περασμένη Τρίτη- εξέφρασε την εντονότατη ανησυχία του «για την απελπιστική κατάσταση από την έλλειψη ασφάλειας στα κτίρια της Κνωσού» τονίζοντας ότι «εάν δεν ληφθούν μέτρα θα καλέσει τους πανεπιστημιακούς να απέχουν από τα εκπαιδευτικά, εξεταστικά, και διοικητικά τους καθήκοντα, αρνούμενοι να εκτελέσουν ακαδημαϊκό έργο σε συνθήκες ανασφάλειας». «Απαιτούμε από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 13 Δεκεμβρίου να λάβει αποφάσεις για την αποτελεσματική φύλαξη των χώρων του πανεπιστημίου, οι οποίες, έστω και προσωρινά, να μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου δεν ελήφθη ανάλογη απόφαση λόγω των αντιδημοκρατικών ενεργειών μικρής ομάδας φοιτητών, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα», έλεγε ο σύλλογος. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν χθες. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι πρυτανικές αρχές με την απόφασή τους επιδιώκουν να απομονώσουν τους καταληψίες φέρνοντάς τους ενώπιον των συμφοιτητών τους, οι οποίοι από χθες βλέπουν ότι δεν γίνονται μαθήματα. «Εάν συνεχιστεί αυτό, δεν είναι δύσκολο να χαθεί εξάμηνο ή να μην γίνουν εξετάσεις. Ας αποφασίσουν οι φοιτητές τι θέλουν», δήλωσε στην «Κ» πανεπιστημιακός.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος αποφάσισε ότι «σε περίπτωση που μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας διά της βίας παρεμποδίσουν ή διακόψουν την ομαλή λειτουργία των θεσμικών του οργάνων (γενικές συνελεύσεις Τμημάτων - Σχολών - Συγκλήτου), τότε θα αναστέλλεται άμεσα κάθε εκπαιδευτική διαδικασία του αντίστοιχου Τμήματος, Σχολής ή Ιδρύματος μέχρι νεωτέρας απόφασης της Συγκλήτου. Δεδομένου ότι ήδη η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση της Συγκλήτου διεκόπη βιαίως, σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα σταματούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου Κρήτης μέχρι την επόμενη Σύγκλητο, για την οποία θα σταλεί σχετική πρόσκληση άμεσα».

Τέλος, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος σε ανακοίνωσή τους επιτίθενται κατά του οικονομικού επιθεωρητή κ. Χριστοδουλάκη για τους πρόσθετους οικονομικούς καταλογισμούς 25 μελών ΔΕΠ του ιδρύματος, οι οποίοι εκτελούσαν εντολές συλλογικών οργάνων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Οι πρυτανικές αρχές κάνουν λόγο για μαζικούς διωγμούς ενώ ήδη μέλη ΔΕΠ που κατηγορούνται απειλούν με παραιτήσεις.


09 December 2007

PISA 2003-2006

(click)

06 December 2007

Έσχατη παρακμή

(Καθημερινή, 6/12/2007)
Κατάλληλους χειρισμούς με στόχο να αποδοκιμασθούν και να πέσουν στο κενό οι ακραίες, απρόβλεπτες, μεθοδεύσεις αριστερών φοιτητικών παρατάξεων και να εφαρμοσθεί σταδιακά, ομαλά ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, αναζητούν οι πρυτανικές αρχές προστρέχοντας στο υπουργείο Παιδείας.

Η βίαιη ακύρωση της διαδικασίας για εκλογή αντιπρύτανη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (για τα γεγονότα διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών) ξεσήκωσε χθες θύελλα αντιδράσεων από την πανεπιστημιακή κοινότητα, όμως ταυτόχρονα ενίσχυσε και τον προβληματισμό, αφού οι ενέργειες των φοιτητών διαμορφώνουν κλίμα πόλωσης στην εσωτερική τους λειτουργία.

Χθες, μέλη αριστερής παράταξης κράτησαν επί δίωρο «ομήρους» καθηγητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ζητώντας τους να αναιρέσουν την απόφαση για αξιολόγηση του Τμήματός τους. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν όμως την ταυτότητα του νόμου...

Οι αναλφάβητοι ψευδοεπαναστάτες κατεδαφίζουν ό,τι βρουν μπροστά τους και το καθηγητικό κατεστημένο μαζί με την η κυβέρνηση συνεχίζουν τους τακτικισμούς, για να αποδείξουν... τί και σε ποιον;


05 December 2007

Αξιολόγηση ευρωπαϊκών πανεπιστημίων

Σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού οργανισμού CHE, «Centrum für Hochschulentwicklung» (=Κέντρο για Πανεπιστημιακή Ανάπτυξη). Εδώ ο πίνακας του Excellence Group για Τμήματα Χημείας, Φυσικής, Βιολογίας και Μαθηματικών. Θα ακολουθήσουν τεχνολογικά και θεωρητικά επιστημονικά αντικείμενα σπουδών.