14 December 2007

Τραμπουκισμοί στην ημερήσια διάταξη

Αντίδραση της Συγκλήτου σε ομάδες φοιτητών που έχουν στόχο να ακυρώνουν συνεδριάσεις οργάνων


(του Απόστολου Λακασά, Καθημερινή, 14/12/2007)

«Κλείνουμε το ίδρυμα. Ο αυταρχισμός των μειοψηφιών δεν μπορεί να συνεχιστεί». Με μια δυναμική ενέργεια απάντησε χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης στις μικρές ομάδες φοιτητών, οι οποίοι έχουν πάγια τακτική να διακόπτουν τις συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων (Τμημάτων, Σχολής, Συγκλήτου) όταν δεν συμφωνούν με την απόφαση που αναμένεται να ληφθεί. Έτσι, χθες η Σύγκλητος αποφάσισε ότι κάθε φορά που διακόπτεται βίαια συνεδρίασή της θα αναστέλλει τη λειτουργία του ιδρύματος. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε η Σύγκλητος για τη λειτουργία Τμημάτων και Σχολών στην περίπτωση που διακόπτονται βίαια γενικές συνελεύσεις τους.

Το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η χθεσινή διακοπή από μικρή ομάδα αριστερών φοιτητών της συνεδρίασης της Συγκλήτου, η οποία είχε θέμα την ανάθεση συμπληρωματικά της φύλαξης των χώρων του ιδρύματος σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εκπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ συμφωνούσαν με την ανάθεση, η οποία δεν θίγει το περιεχόμενο του ακαδημαϊκού ασύλου, καθώς οι άνδρες της εταιρείας security είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Το πρόβλημα ασφάλειας είναι έντονο στο ίδρυμα. Πριν από περίπου ένα μήνα άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και έκλεψαν υπολογιστές, ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο παραβιάστηκαν 12 γραφεία του Τμήματος Μαθηματικών, και εκλάπησαν πέντε υπολογιστές.

Μάλιστα, και ο ενιαίος σύλλογος διδασκόντων καθηγητών του Πανεπιστημιίου Κρήτης στο Ηράκλειο -σε απόφαση του από την περασμένη Τρίτη- εξέφρασε την εντονότατη ανησυχία του «για την απελπιστική κατάσταση από την έλλειψη ασφάλειας στα κτίρια της Κνωσού» τονίζοντας ότι «εάν δεν ληφθούν μέτρα θα καλέσει τους πανεπιστημιακούς να απέχουν από τα εκπαιδευτικά, εξεταστικά, και διοικητικά τους καθήκοντα, αρνούμενοι να εκτελέσουν ακαδημαϊκό έργο σε συνθήκες ανασφάλειας». «Απαιτούμε από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 13 Δεκεμβρίου να λάβει αποφάσεις για την αποτελεσματική φύλαξη των χώρων του πανεπιστημίου, οι οποίες, έστω και προσωρινά, να μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου δεν ελήφθη ανάλογη απόφαση λόγω των αντιδημοκρατικών ενεργειών μικρής ομάδας φοιτητών, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα», έλεγε ο σύλλογος. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν χθες. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι πρυτανικές αρχές με την απόφασή τους επιδιώκουν να απομονώσουν τους καταληψίες φέρνοντάς τους ενώπιον των συμφοιτητών τους, οι οποίοι από χθες βλέπουν ότι δεν γίνονται μαθήματα. «Εάν συνεχιστεί αυτό, δεν είναι δύσκολο να χαθεί εξάμηνο ή να μην γίνουν εξετάσεις. Ας αποφασίσουν οι φοιτητές τι θέλουν», δήλωσε στην «Κ» πανεπιστημιακός.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος αποφάσισε ότι «σε περίπτωση που μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας διά της βίας παρεμποδίσουν ή διακόψουν την ομαλή λειτουργία των θεσμικών του οργάνων (γενικές συνελεύσεις Τμημάτων - Σχολών - Συγκλήτου), τότε θα αναστέλλεται άμεσα κάθε εκπαιδευτική διαδικασία του αντίστοιχου Τμήματος, Σχολής ή Ιδρύματος μέχρι νεωτέρας απόφασης της Συγκλήτου. Δεδομένου ότι ήδη η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση της Συγκλήτου διεκόπη βιαίως, σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα σταματούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου Κρήτης μέχρι την επόμενη Σύγκλητο, για την οποία θα σταλεί σχετική πρόσκληση άμεσα».

Τέλος, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος σε ανακοίνωσή τους επιτίθενται κατά του οικονομικού επιθεωρητή κ. Χριστοδουλάκη για τους πρόσθετους οικονομικούς καταλογισμούς 25 μελών ΔΕΠ του ιδρύματος, οι οποίοι εκτελούσαν εντολές συλλογικών οργάνων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Οι πρυτανικές αρχές κάνουν λόγο για μαζικούς διωγμούς ενώ ήδη μέλη ΔΕΠ που κατηγορούνται απειλούν με παραιτήσεις.


No comments: