01 November 2008

Καταδίκη καθηγητή για φακελάκι από φοιτήτριες

Δύο χρόνια φυλάκιση επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατηγορούμενο ότι έλαβε φακελάκι για να δώσει προβιβάσιμο βαθμό σε δύο φοιτήτριες. Αντιμετώπισε την κατηγορία της «παθητικής δωροδοκίας» αλλά δικάστηκε διά πληρεξουσίου δικηγόρου. Για «άμεση συνέργεια» στην παραπάνω πράξη καταδικάστηκε κι ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο οποίος φέρεται ότι είχε τον ρόλο του μεσάζοντα. Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Οι δύο φοιτήτριες που ήταν κατηγορούμενες για «ενεργητική δωροδοκία» απαλλάχθηκαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2003, εν όψει των εξετάσεων στο μάθημα των Μαθηματικών, ο αναπληρωτής καθηγητής Αθ. Αλ. ζήτησε και πήρε χρηματικά ποσά από 200 έως 400 ευρώ για να τις βαθμολογήσει με καλό βαθμό έτσι ώστε να περάσουν το μάθημα. Η μία από τις δύο φοιτήτριες μαγνητοφώνησε τις συνομιλίες που είχε με τον καθηγητή και τον κατήγγειλε στην Αστυνομία.

Ο δικηγόρος της Κωνσταντίνος Αθανασιάδης είπε για την ΕΔΕ που διενήργησε το πανεπιστήμιο ότι «δεν έπραξε το αυτονόητο, να ζητήσει από τον καταγγελλόμενο καθηγητή τα γραπτά των διαγωνισθέντων, τη μεθοδολογία της εξέτασης, δηλαδή τον τρόπο που τα βαθμολογούσε, και τελικώς την άτυπη επαναξέτασή τους από ομάδα καθηγητών για να διαφανεί πού υπάρχει διαφορά μεταξύ των βαθμών που δόθηκαν και των βαθμών που έπρεπε να δοθούν».

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/11/2008)

No comments: