Στη φυλακή πρυτάνεις-αντιπρυτάνεις...
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους και επέβαλε ποινές κάθειρξης από τρεις φορές ισόβια έως δώδεκα έτη σε δέκα κατηγορούμενους για αδικήματα που αφορούν: απάτη, υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση και πλαστογραφία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου επεβλήθησαν ποινές κάθειρξης στους: Αιμ. Μεταξόπουλο, 25 έτη, Δημ. Κώνστα, πρώην πρύτανη 14 έτη, Παν. Γετίμη, πρώην αντιπτύτανη, 16 έτη, Κων. Παπαθανασόπουλο, πρώην αντιπρύτανη, 14 έτη, Αν. Κουτσοδημητρόπουλο, πρώην υπεύθυνο του Λογιστηρίου του Παντείου, τρεις φορές ισόβια και 15 έτη που οδηγείται στη φυλακή, Μιχάλη Παπαδοκωστάκη (διοικητικό υπάλληλο) 16 έτη, επίσης στη φυλακή, Βλάσση Βεϊκόντη 15 έτη διοικητικό υπάλληλο, επίσης στη φυλακή, Χαρ. Μπούτσικο, διοικητικό υπάλληλο, 13 έτη, Ιωάννη Γρατσάνη προμηθευτή, 10 έτη και Παν. Ορφανό, προμηθευτή 12 έτη.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής που υπέβαλαν οι πέντε για λόγους υγείας, ενώ αντίθετα έγινε δεκτό των συγκατηγορουμένων τους. Ο εισαγγελέας έδρας κ. Ι. Αγγελής με την πρότασή του είχε ζητήσει ν' απορριφθεί το αίτημα για όλους τους καταδικασθέντες. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2005.
ΠΩΣ Η ΕΦΤΑΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου το 2000
Η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Δικαιοσύνη έπειτα από ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο του 2000, στην οποία είχε επισυναφθεί πόρισμα του ΣΔΟΕ άνω των 200 σελίδων. Το εν λόγω πόρισμα είχε συνταχθεί ύστερα από καταγγελίες για οικονομικό σκάνδαλο στο Πάντειο.
Κατά την κατηγορία αποκαλύφθηκαν οικονομικές ατασθαλίες με «πιπεράτες» λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις οποίες φαινόταν το Πάντειο να έχει υπογράψει μάρμαρα αξίας 291 εκατ. δρχ., πανάκριβα είδη υγιεινής και... τζακούζι, καθώς και δεκάδες μέτρα μοκέτας, τζάκια κ.ά., τα οποία ενώ προορίζονταν για το Πάντειο, τελικά -κατά την κατηγορία- κατέληξαν σε άγνωστους προορισμούς.
Στο ίδιο πόρισμα οι εμπλεκόμενοι, χωρίς να κατονομάζονται, φέρονται να βάζουν στην τσέπη τους ακόμα και τον μισθό που ελάμβανε με την ιδιότητα του καθηγητή ο τέως πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος είχε παραχωρήσει τα χρήματά του για την οργάνωση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Παντείου.
Στην ακροαματική διαδικασία επίσης μάρτυρας αναφέρθηκε σε αγορά αυτοκινήτου μάρκας Φεράρι από τον κατηγορούμενο Κουτσοδημητρόπουλο, τονίζοντας ότι εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ότι η αγορά έγινε με χρήματα από τον... ειδικό λογαριασμό ερευνών του Παντείου.
Δυστυχώς, πολλοί διοικούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το πρόσχημα της αυτονομίας και ανεξαρτησίας, ως μικροί αυτοκράτορες. Κάποια στιγμή σπάει όμως η ομερτά της συναδελφικής ή συνένοχης σιωπής και οι αυτοκράτορες καταλήγουν στη φυλακή.
No comments:
Post a Comment