02 October 2008

Υπεξαίρεση

Υπόθεση υπεξαίρεσης μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διερευνά η εισαγγελία Θεσσαλονίκης, μετά από σχετικό πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε με εντολή της πρυτανείας. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην εισαγγελία πρωτοδικών για τις προβλεπόμενες διώξεις.

Στην υπόθεση εμπλέκεται ομάδα 5 έως 15 ατόμων, που προέρχονται τόσο μέσα όσο και έξω από το πανεπιστήμιο, ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή ιδιότητά τους, ενώ σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ΕΔΕ, διαπιστώθηκε «η τέλεση κακουργημάτων κατά συρροή».

Από την ΕΔΕ, προκύπτει εξάλλου ότι η υπεξαίρεση τελούνταν μεθοδικά από το 1999 έως τον Απρίλιο του 2004 - οπότε παραδόθηκε η τελευταία παραγγελία πετρελαίου στο πανεπιστήμιο, εφόσον έκτοτε το πανεπιστήμιο άρχισε να λειτουργεί με φυσικό αέριο - με έξαρση την περίοδο θέρμανσης 2003-04.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, η ανάγκη διενέργειας ελέγχου προέκυψε όταν οι νέες πρυτανικές αρχές (που ανέλαβαν διοίκηση από το 2006), έδωσαν εντολή για εκκένωση των δεξαμενών του κεντρικού λεβητοστασίου, για λόγους ασφαλείας, οπότε και «διαπιστώθηκε ότι ήταν κενές, ενώ θα έπρεπε να είναι γεμάτες από πετρέλαιο».

Με αφορμή αυτή την διαπίστωση δόθηκε εντολή διενέργειας διοικητικού ελέγχου και σύμφωνα με τις καταγραφές διαπιστώνεται ότι στη διάρκεια της παραπάνω πενταετίας υπεξαιρέθηκαν συνολικά οχτώ εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου. «Γινόταν παραγγελία και αντί να έρχεται στο πανεπιστήμιο, πήγαινε αλλού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.

No comments: