01 April 2008

«Βελτίωση μόνο με αξιολόγηση»

Τόνισαν οι ξένοι πανεπιστημιακοί σε ημερίδα της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στα ΑΕΙ



(του Απόστολου Λακασά, Καθημερινή, 1/4/2008)

H αξιολόγηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό τόνισαν χθες ξένοι πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν σε ημερίδα της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), την οποία παρακολούθησαν Ελληνες πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί. Οι προσπάθειες της ΑΔΙΠ να «περάσει» την αξιολόγηση στα ιδρύματα συνεχίζονται, παρότι λόγω αγκυλώσεων αλλά και των εσωτερικών αντιδράσεων στα ΑΕΙ μόλις 115 σχολές και τμήματα σε σύνολο περίπου 500 έχουν ολοκληρώσει την εσωτερική αξιολόγηση.

«Πολλοί πανεπιστημιακοί είναι θετικοί στη διαδικασία της αξιολόγησης. Ομως, υπάρχει ο φόβος των αντιδράσεων από μειοψηφικές ομάδες. Για παράδειγμα, 50 άτομα που αντιδρούν στην αξιολόγηση κάνουν κατάληψη, πηγαίνοντας στην ουσία κόντρα στη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας. Αυτό είναι το ουσιαστικότερο ζήτημα στη διαδικασία. Ομως, το κλίμα αλλάζει» ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ κ. Σπύρος Αμούργης. Σε όλες τις χώρες υπήρξαν αντιδράσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης. Το ουσιαστικό όμως είναι ότι, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, διεθνώς η αξιολόγηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θεωρείται πλέον «εκ των ων ουκ άνευ», ενώ η Ελλάδα έχει μείνει πίσω.


Ενδεικτικά, στην ομιλία της η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Illinois at Urbana-Champaigτων ΗΠΑ κ. Λίντα Κατέχη τόνισε ότι «τα τελευταία πενήντα χρόνια η έννοια της κοινωνικής λογοδοσίας για το έργο που επιτελείται στα δημόσια πανεπιστήμια έρχεται στο προσκήνιο με διαρκώς και μεγαλύτερη ένταση. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι, μέσω των μηχανισμών κοινωνικής λογοδοσίας, η παροχή ευρείας αυτονομίας στα δημόσια πανεπιστήμια οδήγησε σε βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους καθώς και σε αύξηση της διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων του».

O Ακαδημαϊκός Γραμματέας του LondoSchool of Economics κ. Σιμεόν Αντεργουντ ανέφερε ότι «για όλα τα δημόσια πανεπιστήμια εφαρμόζεται ένα συγκεκριμένο μοντέλο χρηματοδότησης από το κράτος, το οποίο σχετίζεται με τον αριθμό των φοιτητών, τις ερευνητικές δραστηριότητες και τη γενικότερη υποδομή των ιδρυμάτων και συνδέεται με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων. Το σύστημα δημιουργεί κίνητρα για την απόκτηση επιπρόσθετων πόρων από τα ιδρύματα και πολλά από αυτά στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό σε μη κρατικούς πόρους» είπε.


Ο Ελληνας υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, τέλος, στην ομιλία του τόνισε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών Ε.Ε. και ΟΟΣΑ ως προς το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ, το οποίο ανέρχεται στο 1,3 του ΑΕΠ. Αρα, τα ιδρύματα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους...

No comments: